Okosabb enged, drágább lesz a pálinka

Fotó: magyaridok.hu

Drágább lesz a jövőben a pálinka?

Az Európai Bizottság (EB) szerint a pálinka és egyes növényi alapú szeszes italok hatályos adóztatása nem összeegyeztethető az európai uniós joggal.

Az EB úgy látja, hogy bizonyos párlatokra vonatkozó adószabályok a helyi termékeknek kedveznek, amivel hazánk megsérti az erre vonatkozó uniós irányelvet – számolt be róla weboldalán a Magyar Idők.

A testület tájékoztatása szerint diszkriminatív az a magyar szabályozás, miszerint a pálinkára, valamint bizonyos növényi eredetű italokra Magyarország mentességet biztosít a népegészségügyi termékadó alól, míg más hasonló árukat, például a vodkát, a whiskyt, a gint vagy a brandyt megadóztatja.

Hazánknak két hónapja van arra, hogy meghozza a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy megszűnjön a jogsértés, ellenkező esetben a Bizottság az Európai Unió Bírósága elé terjesztheti az ügyet.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közölte: a kormány vizsgálja az Európai Bizottság elmarasztaló döntését, ugyanakkor a tárca szerint a szeszes italok magyarországi adóztatása nem sérti az uniós szabályokat.

A minisztérium hangsúlyozta: a kormány továbbra is messzemenőkig elkötelezett a magyar emberek egészségének megőrzése, az egészséges táplálkozás elősegítése iránt.

Ezért alkotta meg 2011-ben az egészségkockázatot jelentő termékek adóját, a népegészségügyi termékadót, amely azóta nemzetközi elismertségre tett szert.

(agrotrend.hu / magyaridok.hu)