Okos takarmányozás a szarvasmarha-telepeken

Fotó Shutterstock

Újabb és újabb alkalmazások, kütyük segítik a gazdákat. Mutatunk most egy applikációt, ami hasznos lehet az állattartó telepen is.

Nem ördöngösség

A Topcon Agriculture Platform (TAP) fejlesztése, a TAP Feed, egy takarmányozási menedzsment szoftver, amely közvetlenül kapcsolódhat egy takarmánybekeverő és -kiosztó önjáró géphez. A felhő alapú program, a TAP Feed App alkalmazáson keresztül nemcsak hatékonyabbá teszi a jószágok takarmányozását, de minden folyamat papírmentesen, precízen dokumentálva rögzíthető, megosztható, s természetesen riportok készíthetők az elemzéshez. Az elemzésekből nyomon követhető napi bontásban, mikor melyik takarmányfajtából mennyi lett felhasználva és milyen százalékos arányban. Ezáltal nyomon követhető az állatok fejlődése, gyarapodása, a tejhozam, stb.

Ugyanakkor az állattartó gazdaságok kiadásainak mintegy 50 százalékát a takarmányok jelentik, ezért kiemelt fontosságú lehet az új rendszer alkalmazása. Továbbá, a legújabb táplálkozási tanácsadó ajánlásai is könnyen megvalósíthatók, anélkül, hogy papíron kellene a takarmányinformációkat megadni. A takarmánykeverő mérlegén például nem csak az egyes adagok súlya, hanem a komponensek is megadhatók, összetételben egységes adagok állíthatók elő, csökkentve a takarmányveszteségeket.

tap feed

TAP Feed applikáció előnézete az App Store-ben – Fotó: Agroinform

Az ingyenes TAP Feed alkalmazás a legújabb Bluetooth Digi-Star kijelzőket és súlykonvertálót tartalmaz, biztosítva a zökkenőmentes átállást a digitális takarmánykezelésre. Az alkalmazás kompatibilis a legtöbb Android és iOS mobileszközzel és ingyenesen elérhető a Google Play Store-ban és az Apple App Store-ban egyaránt.

szarvasmarha

A jószágok fejlődéséhez, kondíciójához, megfelelő telhozamhoz vagy húsállaghoz összetételben és mennyiségében egyaránt – Fotó: Envato

TAP Feed áttekintés

A TAP Feed megkönnyíti a minőségi és gazdaságos etetést. A fejlett takarmánygazdálkodási szoftver mostantól a Topcon Agriculture Platform (TAP) rendszerébe van integrálva, a könnyebb hozzáférés és precízebb adatszolgáltatás érdekében. A takarmánylisták, takarmánycsoportok és -komponensek, va-lamint a takarmánykeverő gépek, berendezések mind megtalálhatók.

Egy okostelefonnal például köz-vetlenül elérhető a takarmánykeverő kijelzője, de a keverési folyamat szintén szabályozható és az adatok közvetlenül feltölthetők a felhőalapú TAP Feed-be. A költséghatékonyság érdekében naplók is létrehozhatók és megoszthatók megbízható harmadik felekkel, a takarmányozás nyomonkövethetősége és átláthatósága érdekében.

Forrás: Topcon, agroinform.hu