Ökológiai másodvetés: szabályok 2021-ben

Fotó: magyarmezogazdasag.hu

Az aratás végeztével sokan azonnal a másodvetések földbe kerülésén kezdenek dolgozni. A zöldítés gyakorlatában kötelező előírások vannak az úgynevezett ökológiai másodvetések vonatkozásában, de célszerű a gazdálkodói gyakorlatba hasznosan beépíteni ezt a termesztési elemet.

A másodvetések követelményei a SAPS+zöldítés rendszerében 2021-ban:

Az ’ökológiai jelentőségű másodvetés’ (EFA másodvetés) a Zöldítés gyakorlatában meghatározott fogalom. A gazdálkodó bármelyik, a MePAR-ban támogatható területként nyilvántartott tábláján megvalósítható.

A támogatás érvényesítéséhez a főszabályok ezeknél a másodvetéseknél a következők:

A másodvetések nem számítanak 1:1-ben ökológiai jelentőségű területnek (EFA-nak). A több mint 15 hektár szántóföldi területtel rendelkező gazdálkodók területeinek 5%-ának kell EFA területnek lennie. Ebből a parlagon hagyott területtel ellenben (amely teljes területével számít bele az EFA-ba) az ökológiai jelentőségű másodvetés csak 0,3-as szorzóval súlyozott, azaz 10 hektár másodvetés csak 3 hektár EFA-nak minősül.

A keverékre vonatkozó előírások alapján ökológiai másodvetésre minimum 2 faj keverékéből álló vetőmagkeverék alkalmazható. Fontos a kétféle növény helyszíni beazonosíthatósága.

Az elszámolható fajok listáját a 10/2015. (III. 13.) FM rendelet 3. számú melléklete tartalmazza, mely bőven túlmutat a megszokott keresztesvirágú növényekből álló zöldítési gyakorlaton. Érdemes böngészni a mellékletet, ha hasznosan szeretnénk megoldani ezt a kötelező elemet.

Az egységes kérelem beadásakor már a tervezett vetés időpontját, helyét és méretét jelölni kellett, később nem szabad elfelejteni, hogy a tényleges vetés és a beforgatás időpontját 15 napos határidővel be kell jelenteni a kérelem felületén.

Az ökológiai másodvetés vetésének időpontja nem lehet október 1. napja utáni időpont.

A másodvetésnek legalább 60 napig kell lennie az adott területen ahhoz, hogy elfogadható legyen ökológiai másodvetésként. Jellemzően ezt ellenőrzik is a Kincstár munkatársai.

A vetéstől a leforgatásig tilos a növényvédőszer használata ezeken a parcellákon, beleértve a csávázószert is! Ennek tényét pedig a gazdálkodó a gazdálkodási napló ide vonatkozó lapjainak szakszerű vezetésével igazolhatja a helyszíni ellenőrzés során. Így a GN01, GN06, GN07, GN19 és amennyiben releváns, a GN17 és GN18 betétlapjait kell bemutatni az ellenőröknek, valamint 5 évig meg kell azt őrizni!  Forrás: Agrofórum Online, Dr. Harcsa Marietta