OKF: Összesen százezer hektáron folytatódik a szúnyogirtás

Fotó: Shutterstock

Ezen a héten az ország 436 településén és hét budapesti kerületben, összesen százezer hektáron folytatódik a szúnyoggyérítés – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője hétfőn. Mukics Dániel közleményben azt írta: a folyókon levonult árhullám, az esős május és a hirtelen jött meleg miatt országos szúnyoginvázióról lehet beszélni, a következő hetekben továbbra is erős, néhol extrém szúnyogártalommal kell számolni, ezért a katasztrófavédelem a legfertőzöttebb területeken folyamatosan szervezi a védekezési munkálatokat.

A nap folyamán a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Ökológiai Kutatóközpontja arra figyelmeztetett, hogy Magyarországon is megjelent az ázsiai tigrisszúnyog, mely legalább 22 féle vírust terjeszthet, ezek közül Európában már kimutatták a sárgaláz vírusát, a nyugat-nílusi vírust, a japán encephalitis vírusát, és a rovar potenciális terjesztője továbbá a zika vírusnak is.

A szúnyoginvázió témája az Országgyűlésben is felmerült. Az interpellációk során a Jobbik hatékonyabb szúnyogirtást szorgalmazott. Lukács László György a nyugat-nílusi láz egyre növekvő számára, valamint az általa okozott halálesetek növekedésére hívta fel a figyelmet. Szólt arról is, hogy a kórokozó terjedése megfelelő szúnyogirtással megelőzhető lenne, és arra várt választ: miért nem olyan irtást végeznek, amely megakadályozná a kórokozót átadó szúnyog terjedését. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára azt mondta: a betegség elsősorban a legyengült szervezetű emberekre veszélyes. Szólt az európai esetszámokról és kijelentette: Magyarország nem a legfertőzöttebb országok közé tartozik. Évente mintegy 1,5 milliárd forintból végeznek szúnyogirtást Magyarországon, légi és földi járművekkel is irtanak, jelenleg hetedik hete folyik a munka – ismertette Rétvári Bence. MTI