Nyugdíjba vonul Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke

Fotó MTI, Soós Lajos

Nehéz és hálátlan feladat a választási iroda vezetése. A Polgári Kisgazdák álláspontja szerint Pálffy Ilona tisztességesen, becsületesen és nagy odaadással látta el feladatát. Az elvégzett munkáért köszönet jár. (kpe)

Augusztus 31-i hatállyal lemondott a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöki tisztségéről Pálffy Ilona és nyugdíjba vonul – tájékoztatta az NVI kedden az MTI-t. Közölték: Pálffy Ilona kedden találkozott a parlamenti frakcióval rendelkező pártok képviselőivel és ismertette velük lemondó nyilatkozatát. Azt írták: a frakciók képviselőivel történt megbeszélésen szóba kerültek az NVI-nek a választási eljárásról szóló törvényt, illetve az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvényt érintő javaslatai is. Az egyik javaslat szerint Pest megyében változna a 12 országgyűlési egyéni választókerület beosztása, egy másik javaslat pedig felfüggesztené azoknak a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgároknak a regisztrációját, akik a megelőző időszakban nem küldtek vissza levélszavazási iratot, és más formában sem léptek kapcsolatba a Nemzeti Választási Irodával. Javasolták továbbá a szavazókörök alszavazókörökre bontását, valamint az Alkotmánybíróság határozatának megfelelően átdolgozásra kerülne a választási plakátok szabályozása és a vissza nem vitt ajánlásgyűjtőívek szankcionálási rendszere is.

A Népszava információi szerint Fidesz-KDNP-s körökben az is felmerült, hogy 12-ről 13-ra emelnék a Pest megyei körzetek számát, méghozzá a budapestiek kárára, azaz a fővárosban 18-ról 17-re csökkenne az egyéni kerületek száma. Az NVI szakmai anyagában erről nincs szó.

Az MSZP azt követeli, hogy haladéktalanul kezdődjenek egyeztetések arról, ki lépjen Pálffy Ilona helyére – hangoztatta a párt budapesti elnöke sajtótájékoztatóján. Molnár Zsolt úgy fogalmazott, az NVI új vezetőjét nem lehet „egypárti fideszes alapon” kinevezni, és felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, a Fidesz elnökét, hogy pártelnöki szinten folytasson egyeztetést a parlamenti és azon kívüli pártokkal arról, hogy a továbbiakban ki vezesse az NVI-t.

MTI, NEPSZAVA.HU