Nyolc hónap alatt annyi migráns érkezett Nagy-Britanniába, mint tavaly egész évben

A kép forrása: eloben.hu

Minden korábbinál több, csaknem 1300 illegális bevándorló érte el egy nap alatt a brit partokat hétfőn. A londoni védelmi minisztérium adatai szerint idén jelentősen emelkedett a La Manche-csatornán átkelő migránsok száma. Augusztus közepéig több mint 22 ezren érkeztek a szigetországba, majdnem annyian, mint tavaly egész évben – számolt be az M1 Híradója.

Lassan fut ki a partra a brit Királyi Haditengerészet hajója. Utasai kivétel nélkül illegális bevándorlók, akiket a La Manche-csatornán vettek a fedélzetre a tengeri mentők. A felvétel a Doveri-szorostól nem messze, Anglia délkeleti részén készült hétfőn, ahol egyszerre 43 migránst szállítottak a partra. Ugyanakkor számos más helyen is hasonló jelenetek játszódtak le.

Hétfőn minden korábbinál több illegális bevándorló érte el a brit partokat. A londoni védelmi minisztérium adatai szerint 27 hajóval összesen 1295 migráns érkezett az Egyesült Királyság területére.

A hivatalos adatok szerint idén már több mint 22 ezer migráns érkezett Nagy-Britanniába. Ez csaknem duplája az egy évvel korábbinak – dacára annak, hogy tavaly november óta a brit és a francia hatóságok közös műveletben igyekeznek felszámolni az embercsempész-bandákat.

Tavaly novemberben legalább 27 migráns vesztette életét a La Manche-csatornán, amikor a francia partok közelében elsüllyedt a gumicsónakjuk. A tragédia nyomán kiújult az ellentét London és Párizs között, a két kormány ugyanis jó ideje egymást hibáztatja az illegális bevándorlás erősödéséért.

Részben a történtek hatására a brit kormány idén tavasszal megállapodást kötött Ruandával az illegális bevándorlók áttelepítéséről. Ennek értelmében a kelet-afrikai ország befogadná a brit határt törvénytelenül átlépőket, akik Ruandában kérhetnének menedékjogot. A brit kormány cserébe a program költségein felüli támogatást adna Kigalinak.

A tervet számos civil szervezet és egyházi vezető elítélte, de Boris Johnson kormányfő mellett védelmébe vette külügyminisztere is. Liz Truss – aki azóta a kormányfői poszt egyik jelöltje is – azt mondta: az a lényeg, hogy el lehessen kerülni a tovább tragédiákat.

„Ez az elrettentő módszer segíthet az embercsempészet megállításában, ami eltökélt célunk” – mondta  Liz Truss.

A program azonban egyelőre kudarcba fulladt. Júniusban a legelső ruandai járatot az indulás előtt néhány perccel leállították, miután az érintett migránsok eredményesen fellebbeztek a hatóságok döntése ellen.

A kormány egyik szóvivője a BBC-nek nyilatkozva elfogadhatatlannak nevezte a La Manche-csatornán érkezők számának növekedését, azt mondta: a migrációs válság kiemelt ügy kell legyen a következő kormányfő számára. A konzervatív kabinet több jobboldali kritikusa ugyanakkor arra figyelmeztetett: a történtek alapján inkább úgy tűnik, mintha az Egyesült Királyságnak nem is lenne kormánya.

Kiemelt képen: Brit határőrök menekültekkel teli csónakot kísérnek a La Manche-csatornán át Doverbe 2022. június 29-én. Egy új program keretében az Egyesült Királyság egyirányú jegyet kíván biztosítani Ruandába azok számára, akik illegális módon, tengeri útvonalon érkeztek a szigetországba. Becslések szerint 2022-ben augusztus közepéig több mint 12 000 migráns kelt át a La Manche-csatornán, szemben a 2021 hasonló időszakában regisztrált 5654 emberrel. (EPA/Stuart Brock)

Forrás: hirado.hu