Nyolc éve működik a Magyarok kenyere program – Ünnepség Vépen

Fotó: Nagy Jácint

Valószínűleg rekord lesz a vasi gazdák által idén felajánlott búza mennyisége. Csütörtökön volt a Magyarok kenyere program búzagyűjtő napja a megyében.

Ünnepség

Idén már nyolcadik éve, hogy a Kárpát-medencében összegyűjtött búzából készült lisztet szét fogják osztani a szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekeket gondozó magyarországi és határon túli szervezeteknek. Vas megyében csütörtökön tartották meg a Magyarok kenyere program megyei búzagyűjtő napjához kapcsolódó ünnepséget. A vasi búzát itt és Körmenden gyűjtötték, a celldömölki malomban fogják megőrölni, az adománybúzából készülő jelképes kenyereket pedig augusztus 20-ra sütik meg. Elhangzott, a búzából őrölt lisztet ősszel adják át a szervezeteknek. Nálunk tavaly 101 adakozó 14 tonna búzát gyűjtött össze.

– Idén, úgy tűnik, még többen lesznek, mivel most tartunk 13,2 tonnánál és 91 felajánlónál – hangsúlyozta Rácz Károly, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) megyei elnöke. Az aratás még nem fejeződött be mindenhol, sokan voltak, akik csak letették a zsákokat és mentek is tovább, hiszen van még munka bőven. Hozzátette, hogy az adakozásnak a rászorulókon való segítésen kívül van szimbolikus jelentősége is: a magyarok összefogását, a magyar nemzethez való tartozást jelképezi. A megyei elnök reményét fejezte ki, hogy a jövőben még többen lesznek a felajánlók. Szimbolikus üzenetről beszélt Harangozó Bertalan Vas megyei kormánymegbízott is, amikor a jelen lévő többtucatnyi adományozó gazdát köszöntötte. – A búzának és a kenyérnek egyaránt szimbolikus üzenete van.

Élet

A búzából készült kenyér egyrészt magát az életet jelenti, másrészt a kenyérnek vallási üzenete is van, hiszen a Megváltó saját magát az élet kenyerének nevezte – fogalmazott. A mai nap kiválóan alkalmas arra, hogy tisztelegjünk a szántó, vető, arató gazdálkodók előtt, én ma édesapámra is gondolok, aki földművelőként nagy verítékkel állította elő a család kenyerét, márpedig ez a munka ma sem lett könnyebb. Nagyrabecsülésemet szeretném kifejezni a Magyarok kenyere kezdeményezés iránt. Fontos, hogy ilyenkor a gazdálkodók nemcsak magukra, hanem a rászorulókra is gondolnak. Azt kívánom, hogy legyen erejük és hitük minden évben felszántani, elvetni és aratni is, mindezt pedig a Jóisten bőséges áldása kísérje, mert az én szememben a földet művelő ember az egyik legfontosabb – zárta beszédét a kormánymegbízott. Isten áldását kérte a gazdákra és a termésre Németh Tamás plébános is, mielőtt megáldotta volna a felajánlott búzaszemeket.

Támogatás

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megalakulása óta a MAGOSZ-szal együttműködve szervezi a Magyarok kenyere programot, ezen keresztül a közösségek és a rászorulók támogatását. A NAK eleinte stratégiai partnerként, 2015 óta pedig már fő szervezőként vesz részt a programban, a MAGOSZ pedig a hazai gazdatársadalmat összefogva, tagságát minden évben mozgósítva működik közre a nagylelkű búzaadományok begyűjtésében.

A Magyarok kenyere program támogatottsága évről évre növekszik, tavaly minden eddigi rekordot megdöntött a 19 magyarországi megyéből és 12 határon túli régióból származó mennyiség. A 2011-es tíz tonna után 2016-ban 515, 2017-ben pedig már 628 tonna adománybúza gyűlt össze. Soha annyian nem vettek részt adományozóként a programban, mint tavaly, akkor több mint kétezer magyarországi és több mint másfél ezer határon túli magyar gazda ajánlott fel gabonát. A közreműködő malmok által megőrölt búza mintegy 380 tonna lisztet eredményezett, amit a közel 80 ezer rászoruló gyermeket gondozó szervezet kapott meg. A liszt nagy részét tavaly is a program kiemelt kedvezményezettjei kapták, de a megyék karitatív szervezetei is részesültek az adományokból.

(vaol.hu, Budai Dávid)

Horváth József a KPE Vas megyei Elnöke szerint a búza és a kenyér a földművesek legnagyobb ajándéka. Megszegés előtt a kereszt, az étel elfogyasztása után a köszönet és hála a régmúlt mindennapjainak fontos része volt. Ez a hagyomány fontos a vasiaknak, mert megmutatja könyörületességüket és a föld adta értékek becsületét.