Nyitás előtt a tocóskerti fedett piac

Az új piac. - A kép forrása: debreceninap.hu

Debrecenben befejeződött a Tócós Kerti Lakótelepen a kispiac februárban megkezdett építése. Az új piac a Holló László sétány István út felőli részéről közelíthető meg. Jelenleg az új épület műszaki átadása-átvétele zajlik.

A nagyrészt zárt házban egyebek mellett 4 üzletet, mosdókat, irodákat alakítottak ki. A kereskedők 68 asztalról kínálhatják majd portékáikat. A védőkerítést még áll, de az építők már levonultak. A munka befejeződött. Már a biztonsági kamerákat is felszerelték. Az új kispiac két nagyobb épületegységből áll. A szervizút felőli oldal alacsonyabb, földszintes. A fehérre festett falakat, részben vöröses-barnás színű klinkertéglával díszítették, melyek mögött üzletek, mosdók, irodák kaptak helyet. Új parkolóhelyeket is kialakítottak. A posta felőli részen, a másik szárnyban helyezték el a piaccsarnokot, aminek déli része nagyrészt üvegtáblákból áll, keleti és nyugati oldalfalait fehérre festett lemezek borítják. A csarnok fölé épített lejtős tető megvédi majd az árusokat, a vevőket és az árut az esőtől, valamint a tűző napsütéstől. Ugyanakkor a falak érdekes módon nem érnek fel a födémig. A hiányzó egy, másfél méter magas részre acélhálót feszítettek ki. Így ott jár majd a levegő. Az ősszel elkészülő épületben 68 árusító asztalt helyeznek majd el. A helypénz nem fog emelkedni. Az építkezés megkezdésekor tartott sajtótájékoztatón az hangzott el, hogy az árusoknak az új helyen is ugyanannyi helypénzt kell majd fizetniük, mint most. Információink szerint a piacépületet a későbbiek során közösségi célokra is használnák, rendezvényeket tartanának ott. A Debreceni Polgármesteri Hivatal a kérdésünkre azt közölte, hogy jelenleg az épület műszaki átadása-átvétele zajlik, majd a 4 üzletbe költöznek be a bérlők. Úgy számolnak, hogy a hónap végén vagy október elején adják át a létesítményt. (Forrás: haon.hu; a kép forrása: debreceninap.hu)

A fényképen: Losonczi János, a KPE Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének az elnöke. – A kép forrása: kpe.hu

Losonczi János, a Kisgazda Polgári Egyesület Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének az elnöke: a megye kistermelőinek az érdeke az, hogy javuljon, és egyre komfortosabb legyen az értékesítési lehetőség, ami természetesen akkor jó, ha a nagyváros lakótelepén van, ahol nap, mint nap megtalálja a friss árut a városlakó ember. Mi Polgári Kisgazdák végtelenül örülünk annak, hogy a negyedik Orbán-kormány is olyan gazdaságpolitikát valósít meg, ami lehetővé teszi ezeket a fejlesztéseket. A mi célkitűzésünk változatlanul az, hogy ne a nagykereskedők vásárolják fel a kistermelők terményeit, hanem azok a rövid ellátási láncokon keresztül, helyben, közvetlenül a fogyasztókhoz jussanak. (KPE)