Nyáron érkezik a gazdaságátadást segítő pályázati kiírás

magyarmezogazdasag.hu

Forrás: Agroinform.hu

Az Agroinform.hu honlapon olvashatjuk:

„…..a generációváltás felgyorsulása lehet a precíziós gazdálkodás elterjedésének egyik generátora. Tavaly ehhez megteremtődött a jogszabályi háttér, nyáron pedig érkezik hozzá a pénzügyi forrás is. A generációváltás mára elengedhetetlenné vált az agráriumban, sőt ez fokozhatja a precíziós gazdálkodás elterjedését is, hiszen a fiatalok gyakorlatilag beleszülettek a digitalizációba….”

Dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár:

„….Amit mi tudunk tenni ez ügyben, az az, hogy ösztönözzük a folyamatot. Az idősebb és a fiatalabb generációk közti gazdaságátadás könnyítéséről beszélünk, ami a bürokratikus útvesztő leküzdése, a lassú és hosszadalmas ügyintézés nélkül könnyíti meg a gazdaságátadás folyamatát. csökkenti. Ez az intézkedéscsomag tavaly indult el a gazdaságátadási szerződések megkötésének lehetőségével és az egyablakos ügyintézés elindításával. Terveink szerint idén nyáron megjelenik a gazdaságátadásban érintett felekhez kapcsolt támogatási konstrukció is. Azt tapasztaljuk, hogy a gazdák részéről nagyon nagy az érdeklődés, éppen ezért a támogatáspolitikai eszközökkel történő beavatkozás valódi katalizátorként működhet ebben a folyamatban. ….”

A KSH adataiból az olvasható ki, hogy az elmúlt három év alatt mintegy ötödével csökkent a gazdaságok száma. Folytatódott a mezőgazdasági termelők elöregedése. 2023 nyarán 196 ezer agrártevékenységet végző gazdaság működött Magyarországon, ez 45 ezerrel, azaz 19 százalékkal kevesebb, mint három évvel korábban. A növénytermesztő gazdaságok száma tovább emelkedett az állattartók gazdaságok száma pedig tovább csökkent. A 65 éves és idősebb gazdaságirányítók létszám-aránya a 2020. évi 35 százalékról 37 százalékra, három év alatt 2 %-kal emelkedett. Tehát az elöregedés növekedésének az intenzitása évente 0,7 %. Az agráriumban folyamatosan emelkedik a felsőfokú mezőgazdasági végzettséggel rendelkező vezetők száma. 2023-ban már minden kilencedik gazdaság-vezető felsőfokú agrárvégzettséggel rendelkezett, továbbá a középfokú mezőgazdasági végzettségű vezetők aránya 34 %. Ez az arány 2010-ben még csak 17 % volt.

A fentiekből jól látható, hogy a magyar mezőgazdaság jövője szempontjából nagyon fontos a gazdatársadalom fiatalítása. A gazdaság-átadásnál viszont a döntéshozóknak is számolni kell azzal, hogy az előző generáció hatalmas értéket teremtett meg eszközben és termőföld-vagyonban. Ennek a tőkeérték-meghatározására korrekt számítási modelleket kell kidolgozni, ugyanis a gazdaság-átadót az időskori éveire az általa létrehozott tőke után, az azzal értékarányos jelentős mértékű járadék-jellegű jövedelem illeti meg a gazdaságot átvevő személytől, amelynek a kitermelését éppen a korábban létrehozott tőkeérték garantálja. Tehát van szakmai feladat ebben, és nem is kicsi, és ezen az agrárágazati kutatás máris dolgozhat.

Összeállította: Dr. Paál Sándor c. egyetemi docens, KPE Országos Elnökségének a tagja.