NPK: Legfeljebb részlegesen és adott régióban legyen iskolabezárás

Fotó femina.hu

A Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) azt az álláspontot képviseli, amennyiben az egészségügyi adatok, előrejelzések indokolják, az iskolabezárások a területileg illetékes népegészségügyi központok javaslatára legfeljebb egy adott térségben, adott régióban történjenek meg. Ez az egyik helyes irány – mondta el Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke az Indexnek. Hozzátette, azt továbbra is ugyanolyan jó megoldásnak tartják, ha a koronavírus olyannyira érinti a közösséget, hogy ettől ellehetetlenül a jelenléti oktatás, az iskola kérésére az oktatási hivatal elrendelheti az ideiglenes digitális átállást, vagy akár a vegyes rendszerű oktatást.

A Pedagógusok Szakszervezete úgy látja, hogy a fertőzések nagy száma miatt tantermen kívüli oktatást kellene elrendelni az általános iskolákban is – közölte a Portfolio megkeresésére Szabó Zsuzsa, a szervezet elnöke. Közölte: a PSZ a köznevelési államtitkárnak írt levelet, kérve a távoktatás elrendelését az általános iskolákban is. Azt is kérték, hogy a tantermen kívüli oktatás idején a kisebb gyermekkel otthon maradó egyik szülő kapjon 100 százalékos táppénzt.

Dr. Molnár Attila komáromi polgármester szerint Komárom-Esztergom megye az egyik legfertőzöttebb megye. Közlése szerint a héten hoznak döntést arról, hogy elrendeljenek-e rendkívüli tanítási szünetet. Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere vasárnap kérte az Oktatási Hivataltól, hogy legalább a 78. osztályok számára rendeljenek el rendkívüli szünetet a város iskoláiban, mivel annyira megugrott a koronavírussal fertőzöttek száma.

Jelenleg összesen 175 óvodában egy-egy csoport esetében, 117 óvodában és 55 általános iskolában rendelt el rendkívüli szünetet az operatív törzs. Ezen felül 384 általános iskola egy-két osztályában, valamint 97 általános iskolában a teljes intézményben digitális tanmenetre álltak át.

INDEX.HU, HVG.HU