Növényvédelmi aktualitások

Fotó Pap Edina

A tavaszi fagyok után a nyári aszály és a 40 0C-os nappali hőmérséklet nehezíti a kertészek munkáját. Az ültetvényekben fagyvédő eszközökkel, öntözéssel és a jégveréstől, valamint a Nap káros sugaraitól védő hálókkal kénytelenek védekezni a termelők.

Lassan a házikertekben is fólia, védőháló alá kell költözniük a növényeknek. Az ágyások esetében ez még talán megoldható. Tavasszal a palánták védelmére, később a napégés és a poloskák ellen még kihúzhatjuk a fátyolfóliát, a rovarhálót vagy a rascherhálót, talán még a gyümölcsbokrok és a szőlő esetében is alkalmazhatjuk némelyiket, de a kertek gyümölcsfái esetében ez nem járható út. Nehéz feladat.

A tavaszi fagyok és a nyári aszály után már a Nap káros sugaraival is számolnunk kell. A cukorfokot növelő napsugarak perzselhetnek is. A tünetek felismerése sem egyszerű, mert hasonlítanak a hiánybetegségeknél jelentkező elváltozásokra. Amennyiben a napos oldalon látjuk a durva körvonalú, a levélerek mintázatával nem összefüggő foltokat, akkor biztos, hogy a napperzselésről van szó.

A telepítés és a zöldségágyás helyének a kiválasztásánál, és pl. a fajtaválasztáskor már erre is gondolnunk kell.

Meg lehet előzni vagy legalább csökkenteni lehet a Nap káros hatását. Az árnyékolással (Raschel háló, festett fólia), az ellenálló növényi bőrszövet kialakításával (a túlzásba vitt nitrogéntrágyázástól laza, világos színű, érzékeny levelek fejlődnek) és megelőzésképpen segítenek a „napolajok”. Ilyen pl. a kálium és speciális szilikát tartalmú lombtrágya, de a káliszappant illetve a paraffinolajat tartalmazó készítmények. Sok biostimuláló készítmény algát, illóolajat, humuszt, aminosavat tartalmaz, kifejezetten a hőstressz kivédésére reklámozzák ezeket. Nem növényvédő szerek. A kalapról mi se feledkezzünk meg!

Párás, borult napok után vagy a sövények visszametszését, a fürtök kibontását követően érzékenyebbek a növények.

Egyre többen érdeklődnek az egyszerű anyagok iránt. Az alábbi táblázat a NÉBIH oldaláról lett összegyűjtve, itt tájákozódhatnak a felhasználásuk feltételeiről.

Mezei zsurlóHidrogén-peroxidSzódabikarbóna
Répacukor (szacharóz)CsalánDiammónium-foszfát
Kitozán-hidrokloridAgyagos faszénTejsavó
Mésztej (kalcium-hidroxid)KonyhasóNapraforgóolaj
FűzfakéregMustármag porTehéntej
Háztartási ecetSörHagymakivonat
LecitinekTalkum 
Gyümölcscukor (fruktóz)Hagymaolaj 

A NÉBIH június 30-i jelentéséből idézet: „Már virágzó parlagfüveket találtunk néhány megyében, amelyek többnyire a parlagfű ritka, Ambrosia artemisiifolia var. artemisiifolia változatának terjedésével magyarázható (Hajdú-Bihar megyében 1-2%-os arányban; Veszprém megyében 1% alatti arányban; Nógrád megyében néhány %-os arányban; Békés megyében és Heves megyében néhány egyed virágzik).” Indulhat a kaszálás.

Forrás: Zsigó György, NMNK, NAK