Növényvédelem márciusban

A kép forrása: agroinform.hu

A levélfodrosodás elleni védekezés az őszibarackfákon februárban elmaradt. Az időjárás alakulása szerint rügyfakadáskor, majd indokolt esetben 6–8 nap múlva kell elvégezni a Vasárnap 8. számában megjelent javaslat szerint. Tavasszal az első kártevők közé tartozik a fokhagymalégy.

A gazdasági haszonnövényeinket elözönlő levél-tetűk az egész esztendőn át végzett szorgalmas munkánk eredményét fenyegetik. – A kép forrása: termeszettar.hu

A gubacsatka szőlőlevélen. – A kép forrása: tokajborvidek.hu

A levélfodrosodás elleni védekezés az őszibarackfákon februárban elmaradt. Az időjárás alakulása szerint rügyfakadáskor, majd indokolt esetben 6–8 nap múlva kell elvégezni. A tavasz az első kártevői közé tartozik a fokhagymalégy. A kifejlett egyedek jól áttelelnek, és amikor a hőmérséklet eléri a 10 °C-ot, már megjelennek. Az ősszel ültetett fokhagymát kell ellenük védeni. A gyümölcsfákon pete formában áttelelt kártevők, így a levél-tetvek és az atkák ellen is elérkezik márciusban a védekezés ideje. Ennek a legalkalmasabb időpontja a kártevők kelésekor van. A parafinolaj beragasztja az éppen kikelt kártevők légzőnyílásait, így azok gyorsan elpusztulnak. Túlságosan korai alkalmazása esetén a később kikelt kártevőkre nincs hatással. Ezért fontos megvárni a tetvek megjelenését, azaz azt az időpontot, maikor már szabad szemmel is jól megfigyelhetjük a levél-tetüket, az atkák kelése is erre az időpontra esik. Talajfertőtlenítéshez a mésznitrogén tartalmú műtrágya használatát érdemes megfontolni. A mésznitrogén kiszórása és a magvetés között a várakozási időt 14 nap, mert a csírázó magvakra károsan hat. Azokon a helyeken, ahol korai növényeket akarunk vetni, ültetni, minél hamarabb dolgozzuk be ezt a műtrágyát. (Forrás: ujszo.com/A szerző növényvédelmi szaktanácsadó)

A Polgári Kisgazdák szorgalmazzák a tíz esztendősnél idősebb gyermekek életkori sajátosságainak megfelelő iskolakerti oktatását. – A kép forrása: kpe.hu

A Polgári Kisgazdák meghallgatva a növényvédelemi szaktanácsadót, – ismerve már a kertünket márciusban veszélyeztető kórokozókat és kártevőket, valamint az ellenük javasolt hatóanyagokat, – azt tanácsolják a kerttulajdonosoknak, hogy mielőtt megvásárolnák a növényvédőszer-szaküzletekben az ajánlott készítményeket, feltétlenül konzultáljanak a bolt szaktanácsadójával, illetve növényorvosával a szükséges készítmény pontos meghatározása és adagolása érdekében. (KPE)