Novemberi gombaszezon jöhet Vas megyében

A közkedvelt vargánya gomba. - A kép forrása: nyugat.hu

Több csapadékot kapott Szombathely tegnap, mint eddig egész októberben. Látszik további utánpótlás, enyhülhet az aszály, sőt, novemberi gombaszezonra számíthatunk.

Szerda reggelig 2,6 milliméter volt az októberi szombathelyi csapadékösszeg, aztán kora délutánig kétszer ennyi hullott – számolt Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. Lesz még utánpótlás csapadékból: csütörtökre egy kevés, péntekre nem igen látszik, aztán szombattól ismét – vette sorra a napokat az észlelő. Az októberi sokévi átlag 47,5 milliméter, lehet, hogy az utolsó napokban ez összejön. Mindenképpen jól jött a földeken a csapadék, bár lehet, hogy itt-ott most a sár akadályozza majd a földmunkákat. Fagy viszont biztosan nem lesz, november elejéig nem kell azzal számolni: erős, viharos déli szélben enyhe éjszakák és kellemesen meleg nappalok látszanak. Pétervári Tibor szerint a november eleje viszont gombaszezont hozhat. – Szürke pereszke, fenyő tinóru, meg szerintem vargánya is bújhat elő, mert november 2-ára 18 °C van a modellben – mondta az észlelő. Több növény is virágba borul az elhúzódó indián nyárban: az észlelő emlékeztetett, hogy az orgona szokott kétszer virágozni, a japánbirs. Összességében nem csak szárazabb, de melegebb is eddig az október: 19,3 °C az eddigi átlag, ennél 3 Celsius fokkal alacsonyabb a sokévi érték. (Forrás: vaol.hu)

Csonka András, a Kisgazda Polgári Egyesület Vas Megyei Szervezetének elnöke: a csapadék megjelenése ilyen hosszú hetekig tartó száraz időszak után mindenképpen nagy öröm. Jó hír ez a gazdálkodóknak, jó a gombaszedőknek. A Polgári Kisgazdák ugyanakkor e helyről is figyelmeztetik a gombagyűjtőket, hogy ételt csak akkor készítsenek a leszedett gombából, ha a piacokon fellelhető gombaszakértő már azokat egyenként gondosan átnézte, mert egy esetleges gombamérgezésnek súlyos egészségügyi következményei is lehetnek. (KPE)