Növekszik a napraforgó ára a betakarítás után

A kép forrása: agraragazat.hu

Idén mintegy 49 millió tonna a napraforgótermés világviszonylatban, Magyarországon a tavalyinál mintegy négy százalékkal kisebb a hozam, mint a megelőző esztendőben.

Országosan 2, 7 és 2,8 tonna között alakult a napraforgó termése hektáronként. A forró időjárás miatt nagyon kevés helyen kellett egységesen szárítani, azaz az úgynevezett deszikálással azonos érési szintre hozni a napraforgótáblákat, mivel a földeken maguktól leszáradtak a napraforgótányérok és a szár. Így ennek a műveletnek a költségeit a legtöbb helyen megtakaríthatták a gazdák. A napraforgó az egyik leginkább aszálytűrő, hazánkban termesztett növény, mivel mélyre nyúló karógyökerei vannak. Ennek ellenére a mostani forróság megviselte már a napraforgót is. Az elmúlt év így is igen eredményes volt. 2014-ben 1,56, 2015-ben 1,53 millió tonnát takarítottak be. Most, országosan 2, 7 és 2,8 tonna között alakult a napraforgó termése hektáronként. (Forrás: agrotrend.hu/hirado.hu) 

A kép forrása: mixonline.hu

Bár a napraforgóolaj csak a harmadik legnagyobb mennyiségben előállított növényi olajféle, és aránya is mindössze 8 százalékos a világ növényi olaj termelésében, számunkra nagy jelentőségű az, hogy tud-e tovább fejlődni piaca, és azon belül milyenek a mi lehetőségeink.

A kép forrása: elemiszer.hu

Oroszország, Ukrajna és Argentína állítja elő a világ napraforgómag termelésének több mint felét, és előbbi kettő közvetlen hatással lehet a magyar piacra is – véli az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője. A világpiac vevői oldalán az EU, India, Törökország és Egyiptom kereslete a meghatározó, de mögöttük az összes fejlett piacon gyorsuló ütemben nő a kereslet amióta a pálmaolaj megítélése rohamosan romlik. Az előállításával okozott környezeti károkra reagálva az Európai Parlament 2021-től megtiltaná a pálmaolaj üzemanyag célú felhasználását az EU-ban – nyilatkozta Fórián Zoltán az agrotrend.hu-nak. Az elmúlt öt évben harmadával csökkent a napraforgó ára a világpiacon, ami a piacon árvezetőnek számító pálmaolaj kínálatának növekedésével függ leginkább össze. A növényi olajok világpiaci árnyomása a növekvő termelésnek köszönhető, aminek 60 százalékát a pálmaolaj képezi. Az elmúlt négy évben egy 35-40 forintos sávon belül mozgott a napraforgómag kilogrammonkénti felvásárlási ára Magyarországon. Ami azt jelenti, hogy trendszerűen nem változik. Ez, annak fényében, hogy a szántóföldi növények, elsősorban a gabonafélék nem ilyen trendet mutatnak, elegendő motiváció a területének növelésére. Márpedig az rendkívül látványos. Tavaly elérte a 700 ezer hektárt, ami több mint duplája a kétezres évek eleji területnek, és tovább emelkedik. Ami pedig még ennél is örvendetesebb, az a termésátlagok folyamatos emelkedése, és világcsúcsra törése. Ez azt bizonyítja, hogy a hazai napraforgó termelés technológiai színvonala javul. Véleményünk szerint, a stabil jövedelmezősége miatt népszerű napraforgó tovább fogja emelni súlyát a szántóföldi növénytermesztésben. Az árak jelentős emelkedésére rövidtávon nem számítunk. Ukrajna közelsége, a romániai termelés bővülése azonban felveti annak veszélyét, hogy a hazai felvásárlók kedvező import lehetőségekhez jutnak, ami komoly kockázati tényező a hazai termelőkre nézve. (Forrás: agrotrend.hu / Fórián Zoltán, vezető agrárszakértő – Erste Agrár Kompetencia Központ)