Növekedett az elmúlt időszakban Magyarország mezőgazdasága

A kép forrása. magyarmezogazdasag.hu

A mezőgazdaság termelése 42 százalékkal nőtt az elmúlt évtizedben Magyarországon, ami több mint kétszerese az Európai Unióban mért 20 százalékos átlagbővülésnek. Míg a tavalyi évben folytatva a kitartó gyarapodást 3,3 százalékkal emelkedett a hazai agrárium teljesítménye – derül ki az Eurostat friss felméréséből.

Az EU statisztikai hivatalának új publikációjában a kontinens országainak mezőgazdaságait vette szemügyre a 2019-es adatok alapján. Többek között arra is rámutat a felmérés, hogy míg hazánkban 8,7 milliárd euró(körülbelül 3138 milliárd forint), addig az unióban 418 milliárd euró volt agrártermelés teljes volumene, így Magyarország az uniós termelés 2 százalékát adta a tavalyi évben – írja a Világgazdaság.

Az első diagramon az uniós tagállamok agrártermeléseinek változásait figyelhetjük meg a 2018-as és 2019-es évek viszonylatában. Ezek alapján az látszik, hogy Európában átlagosan 2,4 százalékkal emelkedett a gazdálkodás a vizsgált időszakban.

Az EU átlagot majdnem egy százalékponttal haladja meg a magyar mezőgazdaság bővülése a hozzánk tartozó 3,3 százalékos értékkel a tavalyi évre vonatkozóan. Ezzel hazánk Portugália(3,2 százalék) és Hollandia(3,5 százalék) között az európai középmezőnyben helyezkedik el. Míg az unió éllovasa e tekintetben Lettország(21 százalék), majd őt követi a dobogón Észtország(16 százalék) és Dánia(13 százalék) mezőgazdasága.

Ezzel szemben három országban még vissza is esett a gazdálkodás mértéke, így Szlovéniában(3,3 százalékkal), Szlovákiában(2,4 százalékkal) és Írországban(1,9 százalékkal) csökkent tavaly.

fotó Eurostat

Az Eurostat adataiból azonban további érdekességek figyelhetőek meg, hogyha 10 éves távlatból vizsgáljuk az agrárium alakulását a kontinensen. Míg az unióban átlagosan az ötödével vagyis 20 százalékkal bővült, addig Magyarországon az EU átlaghoz képest kétszeres arányban, azaz 42 százalékkal növekedett az agrárium az elmúlt évtizedben. Ezzel Európában hazánk az ötödik legnagyobb növekedést produkálta ezen a téren.

A legutóbbi tíz évben a legjelentősebb gyarapodást 73 százalékkal Lettország gazdálkodása érte el, majd őket követi a sorban Litvánia(57 százalék) és Észtország(49 százalék) teljesítménye. Ezzel szemben amíg Máltán átlagosan 0,21 százalékos stagnálás volt jellemző 2010 óta, addig Horvátországban még majdnem 17 százalékkal zsugorodott is a termelés.

Mindenképpen érdemes a friss mezőgazdasági adatokat népesség arányosan is összevetni, amiből az látszik, hogy az Európai Unióban 935 euró(körülbelül 337 ezer forint) volt az átlagos agrártermelés per fő.

A fenti diagram alapján az uniós átlagtól minimálisan elmarad a mezőgazdaság lakosság arányos termelése a hazánkban mért 892 eurós(321 ezer forint) értékkel per fő. Ezzel a magyar agrártermelés népességarányosan a tizedik volt az európai rangsorban.

A kontinensen Dániában(2003 euró per fő) volt a legmagasabb az agrárium produktivitása a helyi lakosság arányában, majd őket követi Írország(1738 euró) és Hollandia(1686 euró) teljesítménye. Ezzel szemben az EU sereghajtói Málta(256 euró per fő), Szlovákia(415 euró) és Csehország(516 euró) voltak a tavalyi adatok alapján.

agrotrend.hu / Világgazdaság