Novák Katalin: Több mint ötvenezren igényelték a családvédelmi akcióterv valamelyik formáját

Fotó: Árvai Károly, kormany.hu

Július elseje óta már ötvenezernél többen igényelték a családvédelmi akcióterv valamelyik formáját – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára tegnap Budapesten, sajtótájékoztatón. Novák Katalin kijelentette, a maximum tízmillió forintos, szabad felhasználású kölcsönként induló, majd a gyermekek születésével fokozatosan támogatássá váló babaváró támogatást már több mint 32 ezren igényelték, 22 ezernél többen pedig már szerződést is kötöttek. Tízből kilenc pár a maximális tízmillió forintot veszi igénybe – hangsúlyozta. Hozzáfűzte: eddig 217 milliárd forintot folyósítottak az igénylőknek. A nagycsaládosok autóvásárlási támogatását 13 ezren kérvényezték, ami az államtitkár szerint azt jelenti, hogy a támogatás valós igényekre reagál. Novák Katalin tájékoztatott arról is, a jelzáloghitel elengedésének kibővített lehetőségével háromezren éltek.

Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán statisztikát közölt arról, hogy milyen márkájú kocsikra költötték a nagycsaládosok a támogatást – közli a 24.hu. A miniszter szerint „a program azokon a családokon tudott segíteni, ahol érdemi hatása volt az állami támogatásnak, vagyis enélkül nem valósult volna meg a család autóvásárlása”. Azt nem részletezte Varga Mihály, hogy ezt hol látja az ábrán, hacsak nem arra gondolt, hogy az olcsóbb márkák vezetik a listát – teszi hozzá a lap.

A kormány egyik legfontosabb feladata a magyar családok támogatása – hangsúlyozta a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón, amelyen bemutatták a Nemzeti Mintaterv Katalógust. A kiadvány, amely a magyar építészeti hagyományokra épülő, részletes költségelemzéssel ellátott családi házak 3 dimenziós vázlatterveit tartalmazza, nagy segítséget nyújthat az otthonteremtés előtt állóknak – jelezte Tuzson Bence.

MTI, 24.HU