Novák Katalin: a Fidesz kezdeményezte néppárti tagságának felfüggesztését

Manfred Weber mondja, és mondja. - A kép forrása: index.hu

A Fidesz kezdeményezte tagsága felfüggesztését az Európai Néppártból (EPP), mert úgy gondolja, el kell gondolkodni a közös jövőn – közölte a nagyobbik kormánypárt külügyekért felelős alelnöke az M1 szerdai adásában.

 Novák Katalin, az EMMI ifjúsági és családpolitikáért felelős államtitkára, a Fidesz külügyekért felelős alelnöke. – A kép forrása: origo.hu

Novák Katalin úgy fogalmazott: el kell gondolkodni azon, milyen Európában szeretnénk élni, és azon is, hogyan tudja a Fidesz képviselni a magyarok érdekeit, mert fontos, hogy az Európai Unión belül a magyarok megmaradhassanak magyaroknak. Az alelnök úgy fogalmazott, az EPP vizsgálata alatt Magyarország célja, hogy eloszlassa „az álhíreken alapuló legendákat”, amelyeket Magyarországról szőnek, ezért első lépésként a néppárt által létrehozott, három EPP-képviselő alkotta bölcsek tanácsának egy 130 oldalas dokumentumot küldenek, amelyben pontról pontra cáfolják a vádakat. A Fidesz alelnöke hangsúlyozta: a fő feladat azonban nem a védekezés, hanem a jövőről való gondolkodás. Novák Katalin a Kossuth rádió szerda reggeli műsorában arról beszélt, a Fidesz és az EPP nem ért egyet a családi értékek és a keresztény kultúra védelmének fontosságában, valamint a bevándorlás kérdésében sem, ám ezen értékekről nem szabad, és a Fidesz nem is fog lemondani. „Semmilyen utat nem zártunk le, az EP-választások után szabadon dönthetünk az Európai Néppárt és a Fidesz viszonyáról” – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Böröcz László, a Fidelitas elnöke. A politikus közölte: „olyan családban érdemes maradni, ahol az ember véleményét meghallgatják és tiszteletben tartják. Ahol ez nincs meg, értelemszerűen feszültebbé válik a viszony.” Egy „magas rangú kormányzati forrás” az atv.hu-nak azt mondta: „simán lehet, hogy nem is jön Budapestre a „Pöttering-Schüssel-Rompuy trió” május 26-ig. Emellett a Fidesz egyik elnökségi tagja azt a megjegyzést tette, az EPP „bölcseinek” várható budapesti látogatásáról, hogy „kampány lesz, mikor lenne aktuális a nagy rohanásban az ilyen találkozó?” Hozzátette: „igazán nem hiányzik a kampányban, hogy ha idejön a három bölcs ember, akkor a magukat megtámadva érző civil szervezetek konzultálni akarjanak velük, sajtótájékoztatókat tartsanak, nem is beszélve az MSZP-Párbeszéd bölcsek tanácsáról”. Az atv.hu egy másik forrása nem zárta ki teljesen, hogy esetleg lesz megbeszélés Budapesten a néppárti bölcsek és az Orbán Viktor által kijelölt „fideszes trió” között. A fideszes EP-képviselők egyelőre annak ellenére is maradnak az EPP frakciójában, hogy a pártcsaládban a múlt héten felfüggesztették a nagyobbik magyar kormánypárt tagságát – írta a Politico egy magas rangú tisztségviselőre hivatkozva. Esteban González Pons, az EPP-képviselőcsoport egyik alelnöke arról számolt be, hogy nem érkezett kérelem egyik fideszes politikus frakció-béli felfüggesztésére sem. Ennek értelmében Szájer József is megtarthatja alelnöki pozícióját a néppárti frakcióban. González Pons elmondta, mindenekelőtt megvárják, hogy az EPP meghozza a Fidesz ügyében a végleges döntését, amelynek „következményei kell, hogy legyenek majd a frakcióra is”. Hangsúlyozta azonban, hogy a képviselőcsoport nem fog semmilyen döntést hozni a május végi európai parlamenti választások előtt. „Meglátjuk, mi történik utána” – fogalmazott a spanyol politikus. (Forrás: MTI; Magyar Hírlap)