Novák Katalin: Kedden levelet küldött a néppárti delegációnak

Fotó ECHO, A nemzet hangja

A Polgári Kisgazdák szükségesnek tartják leszögezni, hogy a néppártnak legalább akkora szüksége van a Fideszre, mint nekünk a néppártra. Jellegénél fogva a néppárt számos kérdésben egymástól eltérő pártok közössége, így az együttműködés kölcsönös megértést és a szükséges türelmet igényli. A Fidesz alapvető álláspontjáról – tehát a nemzeti szuverenitás megtartásáról, illetve annak csak a legszükségesebb mértékű korlátozásáról nem mondhat le. (kpe.hu)

Keddi sajtótájékoztatóján a Fidesz néppárti tagsága ügyében Novák Katalin – aki a kormánypárt alelnökeként vezeti az EPP-s delegációval tárgyaló Fidesz-testületet – kérdésre válaszolva elmondta: aznap levelet küldött a néppárti bizottság tagjainak, felvéve velük a kapcsolatot, és jelezte nekik, hogy nyitottak a tényeken alapuló beszélgetésre, mellékletként pedig csatolt egy mintegy 130 oldalas, tényekkel alátámasztatott dokumentumot. Arra, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője és csúcsjelöltje azt mondta, ha csak a Fidesz szavazataival tudna bizottsági elnökké válni, akkor nem fogadná el a megbízatást, Novák Katalin úgy reagált: ez egy elhamarkodott kijelentésnek tűnik, amit nyilván a nagy médianyomás hatására tett Manfred Weber. Több orgánum kiemeli, hogy tegnap Novák Katalin a Facebook-oldalán megosztotta azt a levelet, amelyet a Fidesz tárgyalódelegációjának vezetőjeként Herman Van Rompuynak címezve küldött a néppárti „bölcsek tanácsának”. A dokumentumban nemcsak bemutatta a Fidesz által felállított bizottságot, hanem csatoltan megküldte azt a feljegyzést, amelyet a 7. cikkely szerinti eljárás keretében 2018 novemberében nyújtott be a magyar kormány az Általános Ügyek Tanácsa részére, s csatolt egy kiegészítést is, amely a közigazgatási bíróságok legújabb fejleményeit tárgyalja – emelik ki a híradások.

A hvg.hu EPP-hez közeli forrásokra hivatkozva megjegyzi a „néppárti bölcsek” vizsgálatával kapcsolatban, hogy a legvalószínűbb, hogy az EPP Helsinki kongresszusán a Fidesz által is aláírt nyilatkozat lesz a jogalap, „ami nem feltétlenül megnyugtató Orbán Viktor számára”, mivel a nyilatkozatban a néppárt tagjai nemcsak hitet tettek a jogállamiság, a sajtószabadság és a tudomány szabadsága mellett, hanem azt is leszögezték, hogy a tagállamok kormányai ne támadják az Európai Bizottságot, az Európai Parlamentet, vagy az EU egészét. A hvg.hu arról is cikkez, hogy Manfred Weber egy EPP-s hírlevél szerint a napokban úgy fogalmazott: „Nem fogok olyan pártokkal együtt dolgozni, amelyek Európát szét akarják robbantani.” „Tudomásunk szerint Manfred Weber nem tervez semmilyen magyarországi találkozót a következő időszakban” – válaszolták a Blikknek a néppárt sajtóosztályáról.

Első helyre mindig az értékeknek kell kerülniük, az érdekek csak azokat követhetik; ha a sorrend megcserélődik, az az értékek elvesztéséhez vezet, végül pedig a politikai és morális megsemmisüléshez – jelentette ki HansGert Pöttering, az Európai Parlament (EP) korábbi elnöke kedden Brüsszelben azon a rendezvényen, amelyet abból az alkalomból tartottak, hogy tíz éve adták át az EP Antall József miniszterelnökről elnevezett épületszárnyát. Szájer József fideszes EP-képviselő beszédében kiemelte: „A Fidesz tanult Antall József örökségéből. Megtanulta, csak akkor lehetünk erősek, ha összetartunk. Ha van rá akarat, egy sokszínű politikai közösség különbségei áthidalhatók erős vezetés mellett. Ha a pártcsoport erős és egységes marad, képes lesz a győzelemre.”

Azt követően, hogy Orbán Viktor hétfőn a karmelita kolostorban fogadta az Európai Néppárt magyar tagszervezeteinek elnökeit, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a hvg.hu-nak azt mondta: közös EP-kampányról is tárgyaltak a miniszterelnökkel, melynek keretében arról is megállapodtak, hogy a kormányfő május elején Erdélybe utazik. „Az RMDSZ-nek biztosan lesznek olyan politikai üzenetei, melyek találkoznak majd a Fideszével” – jegyezte meg. Arra a kérdésre, hogyha kizárják a Fideszt a néppártból, akkor szolidaritásból „mennek-e velük”, Kelemen Hunor úgy reagált, hogy ez a kérdés nincs napirenden. Úgy vélte, a jelenlegi vitát le kellene venni a napirendről, mert nem hoz szavazatot és most egy erős néppártra van szüksége Brüsszelnek. „Jean-Claude Juncker kijelentéseit ennek ellenére nem lehet figyelmen kívül hagyni” – utalt Kelemen Hunor az Európai Bizottság elnökének legutóbbi, Orbán Viktort is bíráló szavaira.

A Fidelitast kizárni az Európai Néppárt ifjúsági szervezetéből, a YEPP-ből „szinte lehetetlen” – nyilatkozta az atv.hunak Böröcz László. A Fidelitas elnöke egyelőre nem észlel a felfüggesztésüket célzó jeleket sem a Fidesz kizárását szorgalmazó tagpártok ifjúsági szervezetei részéről.

Április 8-án, Milánóban tartja alakuló ülését a jobboldali populista tömörüléseket magában foglaló pártcsalád, melynek vezető erejét a Matteo Salvini olasz belügyminiszter által fémjelzett Liga, illetve az Osztrák Szabadságpárt képezi – írja a Népszava az osztrák Die Presse nyomán. Salvini becslései szerint a zászlóbontáson mintegy húsz párt lesz jelen, a pártcsaládot az Európai Népek és Nemzetek Szövetségére keresztelik majd. A Die Presse úgy tudja, a Fidesz is jelen lesz. MTI, HVG.HU, ATV.HU, NEPSZAVA.HU, RTL KLUB – ESTI HÍRADÓ, BLIKK, NÉPSZAVA