Novák Katalin: Január elején életbe lép a négygyermekes anyák szja-mentessége / A kormány benyújtotta a nagyszülői gyedről szóló javaslatot

Fotó Programturizmus

Jövő januárban életbe lép a négy- vagy többgyermekes anyák személyijövedelemadó-mentessége – mondta a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. Novák Katalin kiemelte, az szja-mentesség nem érinti a családi adókedvezmény intézményét, az továbbra is igényelhető mindkét szülő részéről. A személyi jövedelemadó megfizetése alól azok a nők mentesülnek életük végéig, akik már felneveltek vagy nevelnek négy vagy több gyereket, illetve azok is, akik január 1-je után vállalnak legalább négy gyermeket – tette hozzá. Az államtitkár közölte: a jövőre életbe lépő intézkedés jelenleg mintegy 40 ezer édesanyát érint.

Több médium is közli, hogy kedd este a kormány benyújtotta a nagyszülői gyedről szóló törvényjavaslatot, melynek értelmében a nagyszülők akkor kaphatnak gyedet, ha a gyermek születését megelőző két évben legalább 365 napon át biztosítottak voltak. Ugyancsak feltétel, hogy a gyerek mindkét szülője, egyedülálló szülő esetében a gyermeket gondozó szülő keresőtevékenységet végezzen.

MTI, INDEX.HU, NAPI.HU