Novák Katalin: Január 1-jétől a nagyszülők is gyedre mehetnek

MTI Fotó: Soós Lajos

A népesség fogyás Magyarországon és egész Európában az egyik legsúlyosabb probléma. A kormány felismerte, hogy demográfiai fordulatra van szükség és ennek érdekében az egész társadalomnak áldozatokat kell hoznia. Azok a családvédelmi, otthonteremtő, babaváró programok, amelyek már elfogadásra kerültek, egy közös tervnek a részei, meg kell teremteni az anyagi feltételeit annak, hogy a szülők, a házastársak meghozzák a gyermekáldás elfogadásához a döntésüket.

A Polgári Kisgazda álláspont változatlan: támogatunk minden ésszerű anyagi erőfeszítést a gyermekek megszületése érdekében, de egyben leszögezzük, hogy pusztán a materiális oldal biztosítása nem lesz elégséges a kedvező fordulathoz. Alapvetően kell szemléletváltozást elérni.

A gyermek megszületéséhez mindkét szülő erős elhatározása, gyermek iránti vágya szükséges. Mégis az első és legfontosabb az anya szerepe. Régi római hagyományok között található, hogy Augustus császár a nagy birodalom építő, azt kellett tapasztalja, hogy miközben egyre erősebb és nagyobb a római birodalom, fogynak azok a személyek, akik alkalmasak a birodalom intézményeinek vezetésére. Nem születnek meg a kívánt gyermekek. összeparancsolta tehát a lovagi rend tagjait a fórumra, ahol jobbra állította azokat, akiknek volt gyermeke és balra azokat, akiknek nem született utódja. Megdicsérte a gyermekeseket, leszidta, megfenyegette azokat, akik önző módon elzárkóztak a gyermekáldás elől. A hagyomány azonban azt is mondja, hogy Augustus császár mégis elkövetett egy nagy hibát, mert a férfiakat rendelte ki a fórumra, pedig minden a nőkön múlik. (TKB)

Jövő év január 1-jétől a nagyszülők is gyedre mehetnek, ha az Országgyűlés elfogadja az erről szóló törvényjavaslatot – mondta az Országgyűlésben kedden az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyi államtitkára. Novák Katalin a nagyszülői gyermekgondozási díj bevezetéséről szóló kormányzati előterjesztés általános vitájában közölte, a dolgozó szülőknek szeretnének segíteni. Lehetőség lesz arra, hogy a munkaerőpiacon aktív nagyszülő az unoka kétéves koráig – ikrek esetén hároméves korig – otthon maradhasson a gyermekkel – ismertette. Elmondta, a nagyszülői gyed átlagfizetés esetén 208 ezer forint havi támogatást jelent. Az államtitkár azt mondta, bízik abban, hogy a törvényjavaslat elfogadásával ismét tudnak egy lépést tenni a családbarát Magyarország irányába. MTI

KSH: nőtt a természetes fogyás az év első három hónapjában

Növekedett a természetes fogyás 2019 első három hónapjában, miután 4,3 százalékkal kevesebb gyermek született és 1,6 százalékkal többen haltak meg az előző év azonos időszakához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden az MTI-vel. A közleményben azt írták, 2019 első három hónapjában 20 830 gyermek született, 946-tal kevesebb, mint tavaly ilyenkor. Januárban 5,4, februárban 4,5, márciusban pedig 3,1 százalékkal kevesebb volt az élve születések száma 2018 azonos hónapjaihoz képest. 2019. január-márciusban 37 578-an haltak meg, 578-cal többen, mint az előző év azonos időszakában. Idén januárban 20, februárban 2,6 százalékkal többen, márciusban viszont 15 százalékkal kevesebben hunytak el, mint egy évvel korábban. A KSH kiemelte, mivel a születések száma csökkent, a halálozások száma pedig emelkedett, a természetes fogyás 10 százalékkal, 16 748 fővel több, mint egy évvel korábban. MTI