Novák Katalin: Gyorsabb és egyszerűbb lesz az örökbefogadás

Fotó Botár Gergely, kormany.hu

Gyorsabb lesz és egyszerűsödik az örökbefogadás folyamata, a jövőben akár 9 hónap is elegendő lehet ahhoz, hogy azok, akik gyermeket szeretnének, mielőbb szülővé válhassanak. – jelentette be a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin hozzátette: a kormány ma nyújtja be a parlamentnek az erről szóló törvénymódosítást.

– A törvényjavaslat célja, hogy azoknak a gyermekeknek, akikről vér szerinti szüleik lemondtak, mihamarabb örökbefogadó családja lehessen, az örökbefogadást tervező szülők és az örökbefogadásra váró gyermekek pedig minél gyorsabban egymásra találhassanak – ismertette a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin elmondta, hogy a jövőben akár kilenc hónap is elegendő lehet ahhoz, hogy azok, akik gyermeket szeretnének, mielőbb szülővé válhassanak.

Már nem mindenkinek kötelező az alkalmassági vizsga

Jelenleg az alkalmassági vizsgálathoz kapcsolódó tanfolyam minden örökbefogadó számára kötelező. A jövőben viszont a tanfolyam egy választható lehetőséggé válik. Az örökbefogadás előkészítése gyorsabb, hatékonyabb és összehangoltabb lesz. Ha a vérszerinti szülők nem érdeklődnek a gyermek iránt, akkor a gyermek a jelenlegi hat hónap helyett már a harmadik hónaptól örökbe adható lesz. Ha rendszertelen a kapcsolattartás, akkor egy évről nyolc hónapra csökken a vizsgálandó időszak. Mindemellett a jövőben már az örökbefogadhatóvá nyilvánítás alatt, és nem csak utána készíti el a szakértői bizottság a szakvéleményt.

Bővülnek a támogatások

Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár arról számolt be, hogy egyre több ösztönző támogatás jár az öröbefogadó szülőknek. Január óta a GYED feltételei alapján 168 napig jár az örökbefogadói díj. Ezt a családtámogatási formát azok a szülők vehetik igénybe, akik 2 évesnél idősebb gyermeket fogadnak örökbe. Aki erre nem jogosult, örökbefogadói GYES-t kérhet 3 évnél idősebb gyermeke után. Ezek a támogatások lehetőséget biztosítanak arra, hogy a szülők még fél évig otthon maradhassanak, miután megérkezett a kicsi a családba. Az anyasági támogatást pedig nemcsak az újszülöttek, hanem az idősebb gyermekek után is igénybe vehetik. A jövőben az örökbe fogadni szándékozók évente plusz 10 nap szabadságot is kapnak.

Emelkedő korhatár

Változik a korkülönbségre vonatkozó szabály is. Most legfeljebb 45 év lehet a korkülönbség az örökbefogadott gyermek és az örökbefogadó szülő között. A jövőben annál, aki 3 évesnél idősebb gyermeket fogad örökbe, az engedélyezett korkülönbség 50 évre emelkedik.

Forrás: csalad.hu, Muhari Judit