Novák Katalin: Életbe lépett a családvédelmi akcióterv négy pontja

Novák Katalin családpolitikáért felelős államtitkár. - A kép forrása: kormany.hu

Elindult a családvédelmi akcióterv hétfőn, már lehet igényelni a babaváró támogatást, a családi otthonteremtési kedvezményhez kapcsolódó kamattámogatott kölcsönt, a jelzáloghitelek elengedésének bővített változatát, valamint a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságpolitikáért felelős államtitkára tegnapi sajtótájékoztatóján. Novák Katalin tudatta: az akcióterv két másik pontja, a legalább négy gyerekes nők személyijövedelemadó-mentessége és a nagyszülői gyed jövő januárban lép életbe, a bölcsődei férőhelyek pedig folyamatosan bővülnek. Az államtitkár a babaváró támogatásról elmondta, annak érdekében, hogy minél többen hozzáférjenek a támogatáshoz, gondoltak azokra is, akik július első napjaira várják a gyereküket. Az eredeti szabályozás szerint a szerződés megkötése után született gyerek jogosította volna fel a szülőket a támogatásra, ezt azonban módosították, így már a kérelem benyújtását követően születő gyerekek után is igényelhető (de legkésőbb július 31-ig), valamint a júliusban születő gyerekek esetén a születés után is be lehet nyújtani a kérelmeket.

Július 1-től a babaváró hitelhez kapcsolódva megváltoztak az adósságfék-szabályok, a babaváró hitelt önerőként be lehet számítani a lakáshitel felvételébe, továbbá a babaváró hitellel más kölcsönt kiválthatnak az ügyfelek – közölte honlapján az MNB.

Az RTL Klub Híradója eközben arról számol be, hogy kismamák „rohamozták meg” tegnap reggel a járási hivatalokat, hogy megkapják a babaváró támogatáshoz szükséges tb-igazolást. A csatorna szerint reggel a Budai Járási Hivatalban

5 órát kellett várni, egyszerre körülbelül 300-an álltak sorba, többségük „nagy hassal”. MTI, RTL KLUB – ESTI HÍRADÓ