Novák Katalin: A héten indul a családok támogatásáról szóló nemzeti konzultáció

A kép forrása: gref.hu

A héten indul a gyermekes családok támogatásáról és védelméről szóló nemzeti konzultáció, a posta a napokban megkezdi a kérdőívek kézbesítését – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára tegnapi sajtótájékoztatóján.

Novák Katalin család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár – A kép forrása: kormany.hu

Novák Katalin azt mondta, a kérdőíveken tíz eldöntendő kérdés szerepel, amelyekre a kormány december 21-éig várja a válaszokat. A kérdések között szerepel a legalább négy gyermeket nevelő nők számára a főállású anyaság intézményének bevezetése, a gyerekeket nevelő családoknak járó támogatások kétharmados védelmének biztosítása, továbbá a beteg gyereküket otthon ápoló családtagok támogatása. A sajtótájékoztatón bemutatott kétoldalas kérdőíven a tíz kérdés mindegyikéhez felvezető szöveget írtak, konkrét kormányzati elképzeléseket is megfogalmazva; a kérdésekre igennel vagy nemmel lehet válaszolni. Az egyik kérdés felvezető szövegében az áll, hogy a fiatalokat „akár 5-10 millió forintos kamatmentes életkezdési kölcsönnel kell segíteni abban, hogyha szeretnének, akkor korábban is vállalhassanak gyermeket”. A kérdőív 10. kérdése a költségvetési családtámogatások két-harmados védelmének biztosításának lehetőségéről szól. Arról is megkérdezik az embereket, egyetértenek-e azzal, hogy egy gyereknek joga van családban, lehetőség szerint az anya és az apa szerető gondoskodása mellett felnőni. „A Fidesz–KDNP maximálisan támogatja a családokról szóló nemzeti konzultációt, mivel mindent felülíró szükségszerűség az, hogy több gyermek szülessen. Alapelvünk, hogy a bevándorlás helyett a gyermekes családok támogatását kell fokozni” – nyilatkozta a Magyar Időknek a konzultációs ívek bemutatása kapcsán Selmeczi Gabriella, a nagyobbik kormánypárt országgyűlési képviselője. (Forrás: MTI)

 

A Polgári Kisgazdák a fentiekkel kapcsolatos ellenzéki kritikákról csak annyit mondanak, hogy a szocialisták nézzenek bele a tükörbe, és nézzék meg, hogy a 2010 előtti kormányzásaik során mit tettek a magyar családokkal a sorozatos megszorításaik révén. (KPE)