Női moderátor izzasztotta országos vitájukon az amerikai alelnökjelölteket

Forrás: EPA, SHAWN THEW

Kamala Harris és Mike Pence kitért a moderátori kérdések elől, de legalább szóba került a szakpolitika is.

Magyar idő szerint csütörtökön, hajnali háromkor szállt ringbe a jelenlegi republikánus alelnök, Indiana egykori kormányzója, Mike Pence és Kamala Harris, a demokraták alelnökjelöltje, Kalifornia állam szenátora, egyben az Egyesült Államok történetének első színes bőrű, női jelöltje.

A koronavírus miatt a vita szervezői az előző heti vitán tapasztaltakon túl további óvintézkedéseket vezettek be az eseményre. A két jelölt közé (akik a korábbi évek alelnöki vitáihoz hasonlóan ülve vitáznak) egy plexifalat húztak, hogy véletlenül se fertőzhessék meg egymást. Ráadásul minimum 3,7 méterre ültették őket egymástól, hogy még kisebb esélye legyen a vírus esetleges továbbadásának. A korlátozott számú, meghívott vendég csak negatív teszttel léphetett be a vitára, kötelező maszkviselés mellett.

A vita kilencvenperces volt, kilenc különálló, tízperces részre szegmentálva. A vitát Susan Page, a USA Today című napilap washingtoni irodájának vezetője moderálta.

Koronavírus-járvány

A vita elején a moderátor elmondta, hogy egyik stábbal sem osztották meg előre, pontosan milyen témák merülnek majd fel a vitán. Minden kérdésre két perces választ adhatott a megkérdezett, aztán a fennmaradó időben nyílik csak lehetőség a reakcióra. A jelöltek csak biccentéssel üdvözölték egymást, majd leültek a plexifalak mögé a saját asztalukhoz.

Elsőként Kamala Harrishez fordult Susan Page és azt kérdezte: mit tett volna a koronavírus-járvány kitörésekor januárban és februárban a Biden-Harris-adminisztráció, ha hatalmon lett volna? Harris nem válaszolt egyenesen, csak a számokat ismertette: több mint 210 ezer halottat követelt az Egyesült Államokban a járvány, azokat pedig, akik a frontvonalban dolgoztak, feláldozhatókként kezeli a rendszer.

Harris azt mondta: az elnök és az alelnök már januárban tudott arról, milyen veszélyes a vírus, mégsem tettek semmit és eltitkolták a közvélemény elől. Véleménye szerint Trumpéknak még mindig nincs tervük, de a demokrata jelöltnek, Joe Bidennek van egy nemzeti stratégiája a kontaktkutatásra és a vakcinára is, ami mindenkinek ingyenes lesz.

A moderátor Mike Pence alelnökhöz fordult és azt kérdezte tőle, mi az oka annak, hogy az Egyesült Államok rosszabban teljesít a járványkezelésben, mint más országok. Pence a válaszában Kamala Harris válaszára reagálva azt mondta: Donald Trump a legelső naptól kezdve az amerikaiak egészségét helyezte első helyre, például lezárta a határokat Kína előtt, de erre akkor azt mondta Joe Biden, hogy xenofób és hisztérikus döntés volt. Mike Pence véleménye szerint több százezer ember életét mentették meg ezzel a döntéssel. Pence hozzátette: Trump vezetése alatt az év végéig több milliónyi vakcina készülhet el.

Az alelnök véleménye szerint Bidenék terve a tesztelésről, a vakcináról nem más, mint plágium.

Harris rákérdezett Pence-nél: mint a Covid-19 munkacsoport vezetője, miért nem mondta el senkinek, hogy milyen veszélyes valójában a vírus. Erre Pence nyugodt hangon úgy felelt, az amerikaiak hatalmas áldozatokat hoztak, ezért megérdemlik az elismerést. Minden, amit dr. Fauci mondott az Ovális Irodában, azt Trump elnök elmondta az embereknek, mondta Pence.

Susan Page a Fehér Ház rózsakertjében lezajlott, másfél héttel ezelőtti rendezvény kapcsán, amelyen bemutatták Trump elnök főbíró-jelöltjét, Amy Coney Barrettet, azt kérdezte Mike Pence-től: a rendezvény utóbb szuperfertőzőnek bizonyult, sokan vélhetően ott betegedtek meg a résztvevők közül és ott látható volt, hogy nem tartják be a vezetők a biztonsági előírásokat, hogyan várhatják el akkor az amerikaiaktól, hogy ők betartsák azokat. Pence erre úgy felelt: bíznak benne, hogy az emberek át tudják a gyakorlatba ültetni az óvintézkedéseket. A rózsakerti rendezvény külső helyszínnek számított volt és az az orvosi tanácsok szerint nem veszélyes.

Harris szerint az emberek arra várnak, hogy az igazságot hallják, hogy hogyan tudják megóvni a családjukat, de az adminisztráció információkat tartott vissza. Az amerikaiak túlságosan nagy áldozatot hoztak egy inkompetens vezetés miatt.

Susan Page áttért volna a következő témára, miszerint felkészítették-e Pence-t arra, mi lesz, ha Trump elnök kora és betegsége miatt nem tudja ellátni elnöki feladatait, de az alelnök visszatért a koronavírus témára és azt mondta: rekordidő alatt lesz vakcina, gyorsabban, mint egy év alatt. Ezért nem érti, miért próbálják meg aláásni Bidenék a közvélemény bizalmát a vakcinában, ez felfoghatatlan számára. Felszólította Harrist: ne csináljanak politikát az emberek életéből, mert ez elfogadhatatlan.

A jelöltek és az átláthatóság

Az elnökjelöltek állapotáról szóló információkat nem kellene-e tudniuk az embereknek, kérdezte Susan Page. Elsőként az alelnök válaszolt, de hamar kicsúszott a két percéből és csak azt tudta elmondani, köszöni azt a kivételes kezelést, amit Trump elnök kapott a Walter Reed Kórházban és azt is, hogy Biden és Harris is kinyilvánította együttérzését az elnök és a first lady felé.

Kamala Harris szerint Joe Biden transzparens az egészségügyi adatait illetően, de Trump nem. Csakúgy, mint ahogyan az adóügyei kapcsán sem az, és az igazságot csak oknyomozó újságírók tudták kinyomozni az elnök esetében.

Mike Pence erre úgy reagált: az emberek tudják, hogy Trump egy üzletember, aki munkahelyeket teremtett és több milliós adókat fizetett, és minden pénzügyi tudnivalóról beszámolt. Trump az üzleti életben szerzett tapasztalatát felhasználta az elmúlt négy évben, amivel az amerikai gazdaság előrébb lépett.

A gazdaság helyzete

A Biden-Harris adminisztráció adóemelésről beszél a terveiben, hogy javítson a munkanélküliségen például a kisebbségi csoportok körében, de szakértők szerint ez éppen a munkahelyeket teremtő vállalatokat fogja rosszul érinteni, kérdezte Susan Page.

Harris szerint alapvető különbség van Donald Trump és Joe Biden gazdaságszemlélete között: Biden szerint egészséges és erős gazdaságot csak egészséges és erős emberekre és családokra lehet építeni, szemben Trumppal, aki csak a gazdagok érdekeit nézi. Ez meglátszik Trump adópolitikáján is, ami a leggazdagabb egy százaléknak kedvez. Ezért a Biden-kormányzat majd olyan adórendszert vezet be, amely nem a szegényeket sújtja, infrastruktúra-fejlesztésbe kezd, a megújuló energiára és az innovációra költ majd. Olyan kormánya lesz az Egyesült Államoknak – és itt jelentőségteljesen Pence-re nézett Harris -, ami hisz a tudományban és az innovációban. Ugyanígy az oktatást is elérhetővé teszik a szegények számára.

A gazdaság helyzete

A Biden-Harris adminisztráció adóemelésről beszél a terveiben, hogy javítson a munkanélküliségen például a kisebbségi csoportok körében, de szakértők szerint ez éppen a munkahelyeket teremtő vállalatokat fogja rosszul érinteni, kérdezte Susan Page.

Harris szerint alapvető különbség van Donald Trump és Joe Biden gazdaságszemlélete között: Biden szerint egészséges és erős gazdaságot csak egészséges és erős emberekre és családokra lehet építeni, szemben Trumppal, aki csak a gazdagok érdekeit nézi. Ez meglátszik Trump adópolitikáján is, ami a leggazdagabb egy százaléknak kedvez. Ezért a Biden-kormányzat majd olyan adórendszert vezet be, amely nem a szegényeket sújtja, infrastruktúra-fejlesztésbe kezd, a megújuló energiára és az innovációra költ majd. Olyan kormánya lesz az Egyesült Államoknak – és itt jelentőségteljesen Pence-re nézett Harris -, ami hisz a tudományban és az innovációban. Ugyanígy az oktatást is elérhetővé teszik a szegények számára.

Biden azt mondta a múlt heti vitában, hogy nem támogatja a Zöld New Dealt, mondta Susan Page. Kamala Harris elmondta: nem lesz betiltva a fosszilis kitermelés, de Biden a tiszta és megújuló energiára fogják fektetni a hangsúlyt. Joe Biden pontosan látja, hogy a nyugati part lángokban áll, és ez ellen tenni kell valamit, de a mostani kormányzat semmit sem tesz ez ellen. Láthatóan nem hisznek a tudományban, ez a kaliforniai erdőtüzek kapcsán is kiderült. Harris szerint egzisztenciális fenyegetést jelent a klímaváltozás az emberre.

Susan Page rákérdezett Pencenél, ő is így gondolja-e, mire az alelnök visszatért a Zöld New Dealre és emlékeztetett, hogy a kampányban eddig mindvégig kiálltak Bidenék a terv mellett.

Kína

A demokraták jelöltje szerint Trumpék elvesztették a Kína elleni kereskedelmi háborút. Az USA 300 ezer munkahelyet vesztett, a farmerek is megsínylik a háborút és a ciklus végére több munkahely szűnik meg, mint valaha – mondta Harris.

Mike Pence erre úgy reagált:

Joe Biden a kommunista Kína vezérszurkolója volt az elmúlt évtizedekben, sosem vívta meg ezt a kereskedelmi háborút.

Pence szerint Kína tehető felelőssé a koronavírus-járvány miatt, csak február közepén értesítették az elnököt a járványról. Még január vége előtt meghozta Trump a döntést, hogy Kínából ne lehessen beutazni az Egyesült Államokba. Kínának el kell számolnia azért, amit tett.

Kamala Harris szerint Trumpék hozzáállása Kínához emberéletekbe, munkahelyekbe került. A kereskedelmi háború miatt 300 ezer gyári munkahely tűnt el az országból. Harris idézte a Pew Research egy felmérését, amely szerint Hszi Csin-ping kínai elnököt Amerika szövetségesei jobban tisztelik, mint Trump elnököt.

Harris elmondta: Trump diktatúrákkal barátkozik, például az Oroszországgal ahelyett, hogy erősítené a NATO-szövetségesekkel az együttműködést. Pence szerint ez nem igaz, Trump elnökségével például biztonságosabb környezetet teremtettek, az USA és a szövetségesek számára is biztonságosabb a világ, mert az ISIS-t is visszaszorították. Pence Kayla Mueller esetét is említette, aki az ISIS túsza volt és akit megöltek, de nem tudta az Obama-kormányzat megmenteni a terroristák kezéből.

Harris szerint a hadsereget megsértette Trump, aztán John McCaint, két éve elhunyt republikánus szenátort említette meg, akiről azt mondta korábban Trump, hogy nem érdemli meg, hogy hősnek nevezzék, mert hadifogságba esett. Kamala Harris szerint az oroszok amerikai katonák fejére vérdíjat tűztek ki, és bár Trump hat alkalommal találkozott Putyinnal, sosem említette meg neki ezt. Biden sosem tett volna így, mondta Harris.

Legfelsőbb bíróság

Mike Pence elmondta: Trump főbíró-jelöltje, Amy Coney Barrett egy nagyszerű jelölt és bízik benne, hogy a jövő héten kezdődő meghallgatáson fair módon kezelik, nem úgy, mint korábban Brett Kavanaught és nem támadják őt például a keresztény hite miatt, ahogyan már eddig is tették.

“Joe Biden és én magam is hívő ember vagyok és sértő azt feltételezni, hogy bárkit a hite miatt kritizálnánk” – jelentette ki Harris. A jelölés kapcsán úgy fogalmazott a kaliforniai szenátor: a szavazási folyamat már elkezdődött, ezért meg kellene várni, hogyan döntöttek az emberek és utána betölteni a Legfelsőbb bíróság megüresedett helyét. A Legfelsőbb bíróság nemcsak az abortuszt, hanem az Obamacare-t is visszavonhatja és ez emberek millióit sodorhatja veszélybe, megszűnhet az egészségbiztosításuk.

Pence kijelentette:

nem is lehetne büszkébb arra, hogy olyan elnök alelnöke lehet, aki hisz az élet szentségében

Szemben Bidennel és Harrisszel, akik a kései abortuszt támogatják, például a Planned Parenthoodon keresztül. Ezt követően Pence Harrishez fordult és azt kérdezte: ha el tudják a választások előtt fogadtatni Amy Coney Barrettet és mégis nyerne Biden, akkor tényleg kibővítenék a kilenc fős Legfelsőbb bíróságot? Harris erre kitérő választ adott és megismételte, hogy a választóknak kell dönteniük.

Black Lives Matter

A moderátor, Susan Page ezt követően áttért a faji zavargások témájára. Kamala Harris a George Floyd és Breonna Taylor ügyére emlékeztetett, akik rendőri túlkapások áldozatai lettek. Harris elmondta: mindig harcolni kell a nekik fontos értékekért. Meg kell reformálni a rendőrséget és a bűnügyi igazságügyi rendszert – mutatott rá Kamala Harris, majd áttért a marihuána dekriminalizálására.

Mike Pence együttérzését fejezte ki Breonna Taylor családjának, de hozzátette, hogy bízik az igazságszolgáltatás rendszerében és a nagyesküdtszék munkájában is, amely ejtette a vádat a Taylor-ügyben. Pence ezt követően azt mondta: nagy sértés, hogy a fegyveres erőknél dolgozókat szisztematikus rasszizmussal vádolja Joe Biden és Kamala Harris.

Harris kikérte magának, hogy Pence kioktatja az igazságügyről, mert ő az, akinek a színpadon egyedül jogi tapasztalata van. Harris hozzátette: Trump elnök nem ítélte el a fehér felsőbbrendűséget a legutóbbi vitán, pedig lett volna rá lehetősége. Pence szerint Trump elnök többször elítélte a Ku Klux-klánt, sőt, zsidó származású unokái is vannak, ezért nem érti, miért vádolja a média és Bidenék folyamatosan rasszizmussal.

A választás tisztasága és a megosztottság

Ha Trump elnök nem fogadja el a választás eredményét, mit tesz majd Biden és Harris, tette fel a kérdést Susan Page. Harris úgy válaszolt: számos egykori Bush-kormánytag és nyugdíjba vonult tábornok támogatja őket, mert tudják, hogy Biden igazi demokrata. Majd Harris a választókhoz szólt és azt mondta: szavazzanak minél előbb és döntsék el, milyen irányba halad majd az ország a következő négy évben.

Mike Pence a békés hatalomátadás kapcsán úgy fogalmazott: először is úgy gondolja, hogy meg fogják nyerni a választást, ezért nem lesz téma az átmenet, majd a Trump-elnökség eredményeit sorolta fel. A választás eredményének elfogadása kapcsán arra emlékeztetett:

Harris és pártja az elmúlt három és fél évben azon dolgozott, hogy aláássák az előző választás eredményét.

Maga az FBI kémkedett Donald Trump után a választások előtt, tette hozzá az alelnök.

Susan Page zárásként egy nyolcadikos diák esszékérdését tette fel, amely a pártok közötti ellentétekről szólt és azt tette fel: ha a vezetők nem tudnak kijönni egymással, akkor hogyan tudnának a polgárok? Nem éppen a vezetőknek kellene-e példát mutatniuk?

A diák kérdésére elsőként Mike Pence válaszolt, aki szerint Amerikában abban hisznek, hogy szabadon és nyíltan beszéljenek egymással. Két nemrégiben elhunyt főbíró, a liberális Ruth Bader Ginsburg és a konzervatív Antonin Scalia barátságát hozta példaként, akik teljesen más politikai oldalon álltak, folyton vitáztak, de végső soron amerikaiak voltak a vitáik ellenére is.

Kamala Harris úgy reagált: Joe Biden azért döntött úgy, hogy indul az elnökségért, hogy az a fajta gyűlölet és megosztottság, ami az elmúlt négy évben megerősödött, eltűnjön.

Trump ingyenes koronavírus-gyógyszer bevetését jelentette be a vita előtt

Az alelnökjelölti vita előtt néhány órával egy ötperces videót tett közzé Donald Trump elnök, amelyet a Fehér Ház kertjében rögzítettek. Ebben Isten áldásának nevezte, hogy elkapta a vírust, majd úgy fogalmazott: szerencse a szerencsétlenségben, hogy kipróbálhatta azt a gyógyszerkoktélt. Hozzátette: azt akarja, hogy mindenki olyan kezelést kapjon, mint az elnök, hiszen ő remekül érzi már magát.

Az elnök azt ígérte a twitteren közzétett videójában, hogy a gyógyulását segítő gyógyszerkoktél hamarosan minden súlyos beteg számára ingyenesen elérhető lesz, a logisztikában az amerikai hadsereg segédkezik majd.

Állítása szerint napokon belül eljut minden érintetthez a gyógyszer, ami most fontosabb, mint a vakcina fejlesztése. Üzenetében ismét Kínát nevezte felelősnek a vírus elterjedéséért és hozzátette: meg fognak fizetni azért, amit az Egyesült Államokkal és a világgal tettek.