Nógrád megye, Palotás község: nem okoz többé gondot a sok csapadék

Csapadékvíz-elvezetés. A kép illusztráció, a kép forrása: 17. kerület itt lakunk.hu

Régi probléma megoldása a falu életében az, hogy egy nemrég elnyert pályázatnak köszönhetően nő a falu a környezetbiztonsága, megelőzhetők a csapadék-károk.

Több mint 110 ­millió forintos támogatásban részesült a közelmúltban a helyi önkormányzat. Az elnyert összeg a község vízrendezésére fordítható. Még 2007-ben készült helyzetfeltárás, amely szerint a helyi vízelvezető hálózat állapota nem megfelelő. A patakmeder fejlesztésére nagy volt az igény. A falu vezetősége évek óta kereste a megoldást. – Több pályázatot is elnyertek. Ilyen többek között a Községháza energetikai korszerűsítése, az adósságkonszolidációban nem részesült önkormányzatok támogatása és az összefogás a helyben maradókért, amelyben több település is részt vesz. További nyertes pályázat a helyi identitás és kohézió erősítése, a Palotási-tó öko – turisztikai fejlesztése, a helyi Művelődési Ház korszerűsítése és a zártkerti pályázat. A beruházás célja, hogy fejlesszék a belterületi­ csapadékvíz-elvezető rendszert és elkerüljék a további káreseményeket. – Régóta húzódott már a ­Bujáki-patak mederrendezése. Annak ellenére, hogy az évek során próbáltuk folyamatosan karbantartani, eléggé elnádasodott, elcserjésedett, iszapossá is vált. A falu vezetősége fontos célul tűzte ki a környezetbiztonság növelését és a patak állapotának, környezetének javítását, valamint a további káresemények megelőzését. 700 méter hosszon újul meg a patakmeder, amely 1605 lakót véd majd a vízkároktól. – A közelmúltban a szakemberek a mederburkolat munkálataihoz is hozzáláttak, amellyel jól haladnak. A patak partján már ültettek fákat, de szeretnének tanösvényt is kialakítani, amely egészen a Palotási-­tóig vezetne. Egy kiadványt is készül, amely felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy az járdák melletti árkok rendszeres tisztítása nagyon fontos. A projekt várhatóan 2018 szeptemberében ér véget. (Forrás: nool.hu).

Csank Csaba, a Kisgazda Polgári Egyesület Nógrád Megyei Szervezetének az elnöke: a dombvidéki kisvízgyűjtőkre jellemzőek a rövid időtartamú, de rendkívül nagy intenzitású nagycsapadékok. Ezek szakszerű kezelése nagyon fontos, mert a belterületek elöntése súlyos anyagi károkat okoz. A Nógrád megyében élő Polgári Kisgazdák kérik a lakosságot a lakóházak előtti esővíz-elvezető árkok rendszeres tisztántartására. (KPE).