Nincs pénzed légkondira? Akkor íme egy kis segítség az olcsó lakás hűtéshez

Fotó: iStock

Köztudott, hogy a légkondicionálók erős környezetkárosító hatással bírnak, amelyek használatával csak még jobban rásegítünk a globális felmelegedés okozta problémákra, valamint elképesztően megnövelik a rezsinket a mindennapi bekapcsolásukkal. Éppen ezért, ha spórolni akarsz, viszont megsülni sem szeretnél a négy fal között, akkor íme néhány praktikus tanács.

Ne használd az elektromos kütyüid: Sokan nem tudják, de 40 fokban használt hajszárító, hajsütővas és minden olyan tárgy, amely elektromos energiával működik szinte pillanatok alatt tudja a lakást katlanná változtatni. Hagyd a napon megszáradni a hajad, és igyekezz napközben és persze éjszaka is áramtalanítani ezeket az eszközeidet.

Egy kád víz: Na, persze nem a fürdéshez! Apukámtól kaptam a tanácsot előző héten, hogy engedjek hideg vizet a kádba és nyissam ki a fürdőszoba ajtaját. Nos, igaza volt. Legalább 3-4 fokkal hűvösebb lett a levegő, mivel a hideg víz párolgása természetes légkondiként szolgál.

Sötétíts be: Minél jobban védve van a lakás napközben a fénytől, annál kevésbé fog felmelegedni. Így még mielőtt tényleg 50 fokra emelkedne a hőmérséklet gyorsan vedd az irányt az IKEA felé és szerezz be egy sötétítő függönyt. A sötét szín, ugyanis nemcsak a fényt, hanem a hőt is képes távol tartani.

(noizz.hu, Bíró Eszter)