Nincs megállás: további uniós törvényhozókkal szélesedik a brüsszeli korrupciós botrány

Az Európai Parlament székhelye Brüsszelben. - A kép forrása: tudasbazis.sulinet.hu

Két képviselő, Maria Arena belga szocialista politikus és az olasz szociáldemokrata Alessandra Moretti európai parlamenti (EP) képviselő neve is szerepel abban a nemzetközi elfogatóparancsban, melyet a szintén olasz szociáldemokrata Andrea Cozzolino ellen adtak ki. A múlt héten letartóztatott belga szocialista Marc Tarabellával együtt ők képezik azt az EP-képviselőkből álló négyesfogatot, amely Pier Antonio Panzeri volt EP-képviselő (Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége) vezetésével több százezer eurós korrupcióban, emellett pénzmosásban és bűnszervezetben való részvételben érintett.

Maria Arenára és Alessandra Morettire február 10-én adta ki az elfogatóparancsot Michel Claise belga nyomozási bíró. Pier Antonio Panzeri, a négy főből álló bűnelkövető hálózat feltételezett vezetője vádalkut kötött a belga ügyészekkel – derül ki a Politico című belga lap birtokába került nemzetközi elfogatóparancsból.

A négyesfogat megoldja

A „négyesfogat” három tagja közül eddig Marc Tarabella letartóztatására került sor. A nemzetközi média több orgánuma hangulatkeltő, elfogult cikkekkel igyekezett áldozatként bemutatni Tarabellát. Az elfogatóparancsból többek között kiderül: Arena és Moretti 2021 végén Panzeri utasításai szerint cselekedett egy Katarról szóló európai parlamenti állásfoglalásról szóló megbeszélésen. „Katar megoldva” – írta Giuseppe Meroni sajtótitkár SMS-ben Panzerinek.

A találkozó után Panzeri tájékoztatást kapott a történtekről Maria Arenától, valamint Francesco Giorgitól – egy másik korábbi asszisztensétől –, aki a bebörtönzött Eva Kaili európai parlamenti alelnök élettársa volt.

Mindenki ártatlan?

„Csak azt tudom mondani, hogy ez egy törvényes információcsere volt, a szokásos parlamenti politikai tevékenység részeként” nyilatkozta mondta Meroni a Poilitico megkeresésére. Moretti pedig a lap kérdésére kereken tagadta az ellene felhozott vádakat.

A súlyos bűncselekmény-sorozat napvilágra kerülése a Politico szerint „megrázta Brüsszelt”:

a „jogállamisági és korrupcióellenes kérdésekben gyakran nagyképűen fellépő intézmény a lélekvizsgálat időszakán ment keresztül,

miközben vezetői megpróbáltak elhatárolódni az érintettektől és reformokat hozni” – fogalmaz a brüsszeli lap. Az orgánum nem részletezi, miben állnak ezek a „reformok.”

Az elfogatóparancsban két, az állítólag korrupt hálózat szempontjából kulcsfontosságúnak tartott marokkói neve szerepel: Mohamed Belahrech kém, M118 kódnéven, akit az európai kémszolgálatok már jó ideje ismernek, valamint Abderrahim Atmoun, Rabat varsói nagykövete.

Forrás: hirado.hu