Nincs lengyel vétó, jönnek az EU-s források

programturizmus.hu

Engedett a nyomásnak Varsó, és visszavonta azon csomaggal szembeni vétóját, amelynek része többek között a nagy multinacionális vállalatok számára kötelező minimális társaságiadó-kulcs. Ezzel szabaddá vált az út Magyarországnak az uniós forrásokhoz.

Lengyelország elállt a belengetett vétótól a globális minimumadó ügyében, derül ki a Politico brüsszeli lap csütörtöki, az uniós csúcsot követő élő közvetítéséből. 

Ez a fejlemény a Magyarországnak járó uniós forrásokat is kedvezően érinti. Ismert: hétfő este Brüsszelben a Coreperen, azaz az uniós tagállamok EU-hoz akkreditált nagyköveteinek értekezletén született csomagban megállapodtak az Ukrajnának nyújtandó 18 milliárd eurós támogatásról, a globális minimumadóról, Magyarország helyreállítási tervének elfogadásáról és a kondicionalitási eljárásról. Hazánk elállt a két fenti ügyben belengetett vétótól, amiért cserébe a tagállamok elfogadták a magyar helyreállítási tervet, és 10 százalékkal csökkentették a három operatív programban (IKOP+, KEHOP+, TOP+) a vállalások teljesüléséig felfüggesztendő források arányát.

Szerdán azonban Lengyelország jelezte: nem hagyják jóvá a csomagot, mert fenntartásaik vannak a globális minimumadóval kapcsolatban. Csütörtök délután azonban elállhattak a blokkolástól. Az értesülést pár perce a Reuters is megerősítette – írta a Mandiner.

Forrás: Magyar Hírlap

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20221215-nincs-lengyel-veto-jonnek-az-eu-s-forrasok