Niedermüller Péter lemondását követelték a Fidesz és a Fidelitas által meghirdetett tüntetésen

Fotó Infostart/MTI

Niedermüller Péter (DK) erzsébetvárosi polgármester lemondását követelték a Fidesz és a Fidelitas helyi szervezete által meghirdetett, a VII. kerületi polgármesteri hivatal előtt csütörtökön tartott demonstráción. A tiltakozók, akik teljesen megtöltötték az Erzsébet körutat a városháza előtti területen, az ellenzéki politikus azon kijelentése ellen tiltakoztak, amelyben „rettenetes képződménynek” nevezte a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiakat és nőket. Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója a demonstráción úgy fogalmazott: Niedermüller Péter mondatai azt bizonyítják, hogy „a keresztény szabadság elvesztése csupán egy kormányváltásnyira van tőlünk”. Úgy vélekedett: félelmetes az, amit Niedermüller több millió honfitársunkról mondott. Bayer Zsolt újságíró kiemelte, ma a világban azokat a napokat éljük, amikor a „Niedermüller Pétereket” piedesztálra emelik. Szerinte „a mi dolgunk az ellenállás, és annak kimondása, miszerint a bűn soha nem kérheti számon az erényt”. Illés Boglárka, a Fidelitas elnöke arról beszélt, nem tűrhetjük, hogy ilyen gyűlöletkeltő politikus polgármesteri székben üljön, mert ha ezt engedjük, a balliberálisok miatt a közbeszéd ismét lejtőre jut. Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára többek közt kiemelte, hogy ma a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon, mert 260 millió keresztény ember szenved ártatlanul üldöztetést a hite miatt. Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő, a nagyobbik kormánypárt választókerületi elnöke többek között arra is utalt, hogy Niedermüller a kijelentésével megszegte polgármesterként az alaptörvényre tett esküjét, amely védi a keresztény értékeket. Huth Gergely, a PestiSrácok.hu főszerkesztője arról beszélt felszólalásában, hogy Niedermüller Péter keresztényellenes, és az őt támogató Karácsony Gergely és Dobrev Klára szintén azok. A tüntetésen a többi között magyar nemzeti színű, székely, lengyel és árpádsávos zászlókat lengettek, a magasba emelt molinókon a „No to rassism”, illetve a „Nem akarunk rasszista polgármestert” feliratok voltak olvashatóak. A körút túloldalán néhány ellentüntető demonstrált, akik megafonba kiabált jelszavakkal és felerősített zeneszámokkal próbálták megzavarni a tüntetést. „Sose voltam barátja faji elméleteknek: szerény nézetem szerint két ember közt nagyobb a különbség, mint két fajta között” – ezzel a Karinthy Frigyes idézettel ellátott molinót helyezett ki a polgármesteri hivatalra a polgármester a tüntetést megelőzően.

Az Index beszámolója szerint a tüntetés legelején a tömegben néhányan „nekiestek” Hont Andrásnak, aki a hvg.hu tudósítójaként volt jelen. A hvg.hu szerint munkatársukat Bede Zsolt, a Vadhajtások nevű portál munkatársa inzultálta. A 444.hu tudósítója szerint nagyon közel engedték a fideszes tüntetés résztvevőit és az ellentüntetőket, akik össze is csaptak egymással: sz ellentüntetők kezéből kitépték a hangosítójukat, és több újságírót megtámadtak, leköptek.

A 444.hu arra hívja fel a figyelmet, hogy „Kártevő gondok? Van megoldás!” szöveggel jelentek meg Niedermüller Pétert rágcsálóként ábrázoló szórólapok a Blaha Lujza téren csütörtökön, a tüntetést megelőzően. A lapokon arra biztatják az olvasót, hogy „a közéleti hulladék eltakarításáért forduljon a legközelebbi jobboldali mozgalomhoz”. A Hatvannégy Vármegye Mozgalom egy döglött patkányt vitt „ajándékba” Niedermüller Péternek a polgármesteri hivatalba. A szervezet szerint a politikus és „az őt mentegetők leleplezték magukat, hogy az ő társadalmi képük családellenes, magyarellenes és keresztényellenes”. Kiemelték azt is, hogy „exomorfológiai” és „minőségbeli” hasonlóságok miatt döntöttek a halott rágcsáló „ajándékozása” mellett. A DK reakciója szerint az ilyen tettekkel a jobboldal „elképzelhetetlen mélységekbe süllyed”, és a „legrémisztőbb és legszomorúbb történelmi időket idézik”. A párt követeli, hogy a Fidesz „azonnal nyilatkozzon az undorító akcióról, az elkövetők és a tüntetés szervezői pedig kérjenek bocsánatot Niedermüller Pétertől és Erzsébetváros lakóitól”. A PestiSrácok.hu közli: Rónai Sándor, a DK szóvivője az Európai Parlamentben küldött szét egy olyan levelet, melyben a Niedermüller elleni tüntetést szélsőjobboldali megmozdulásként tünteti fel, és a jobboldali újságírókat gyanúsítja azzal, hogy Niedermüllert patkányként ábrázolták egy plakáton és döglött patkányt küldtek az irodájába.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki Kormányinfón kérdésre válaszolva szélsőségesnek és egyértelműen rasszistának ítélete Niedermüller Péter szavait. Elmondta, Európa már maga mögött hagyta a szélsőséges eszméket, jó lenne, ha bármilyen szélsőséges párt és a DK is maga mögött hagyná azt. Úgy fogalmazott, ha a DK demokratikus párt lenne, már elköszönt volna a polgármestertől. Hozzátette, ha tud, elmegy a csütörtök esti tüntetésre, de ha nem lesz jelen, annak csak időbeli akadálya lesz. Varga Judit a Facebookon posztolta az esemény, hozzáfűzve, hogy igazságügyi miniszterként és magánemberként is elítéli a gyűlöletkeltés és a rasszizmus minden formáját.

„Nem lesz újdonság és a lényeg szempontjából nem fontos, csak egyszerűen tény: fehér, keresztény, heteroszexuális férfi vagyok” – írta csütörtök reggeli Facebook-bejegyzésében Gyurcsány Ferenc. A DK elnöke megjegyezte, hogy ő megértette Niedermüller szavait, mások nem, vagy nem akarják érteni. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Niedermüller Péter szavait elítélő szerdai közleményére reagálva Vadai Ágnes DK-s politikus közösségi oldalán úgy fogalmazott: „Minden mondatot félre lehet értelmezni. Aki ezt teszi, saját érzelmeit, értékeit vagy éppen motivációját mutatja meg a világnak”. Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd országgyűlési képviselője más témában tartott sajtótájékoztatóján Niedermüller Péter kijelentésére vonatkozó kérdésre azt felelte: a Párbeszéd minden kirekesztő és rasszista megnyilvánulást elítél, ilyen megnyilvánulások azonban az utóbbi időszaban inkább a Fidesztől lehetett hallani, ezért szerinte a kormánypártnak „a saját portája előtt kellene sepregetnie”.

Niedermüller Péter (DK) erzsébetvárosi polgármester „vállalhatatlan, rasszista, magyarellenes” kijelentést tett – emelte ki Ander Balázs, a Jobbik alelnöke az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában. A jobbikos politikus azt mondta: pártja elsőként adott ki közleményt, amelyben felszólította a DK-t, Niedermüller Péter ne mérgezze tovább a közvéleményt.

A Magyar Református Presbiteri Szövetség tiltakozik Niedermüller Péter „megbélyegző, kirekesztő, gyűlöletkeltő, keresztyéneket gyalázó” kijelentése ellen. A szövetség közleménye szerint a református presbiterek a helyi közösségek önkéntes tisztségviselői, akik felvállalva keresztyén identitásukat a társadalom építő tagjai, és nem „rémisztő képződmények”.

24.HU, 444.HU, ORIGO.HU, MTI, HVG.HU, PESTISRACOK.HU