Nézőpont: A magyar választópolgárok fele a migrációs nyomás növekedésére számít

A migrációs nyomás fokozódása prognosztizálható. - A kép forrása: demokrata.hu

Nézőpont: A magyar választópolgárok fele a migrációs nyomás növekedésére számít

A közép-európai régióban élő 112 millió választó polgárból 51 millióan számítanak arra, hogy a következő egy évtizedben növekszik az Európai Unióba irányuló bevándorlás mértéke, és mindösszesen húszmillióan gondolják úgy, hogy csökkenő trend előtt állunk – derül ki a Nézőpont Intézet 12 közép-európai országban, illetve régióban készített közvélemény-kutatásából.

A Magyar Nemzet számára készített felmérés adatai szerint a 2015-ös menekültválsághoz képest jelenleg csökkenő trend látható, ám várhatóan az Európát érintő migrációs nyomás a közeljövőben növekedni fog. A megkérdezett közép-európai országok lakosainak relatív többsége is erre számít: 45 százalékuk szerint a következő tíz évben emelkedik a bevándorlás mértéke, 32 százalék vélekedik úgy, hogy mindez a jelenlegi szinten marad, és csupán 18 százalékuk szerint csökken majd a tendencia. A magyar választópolgárok fele a migrációs nyomás növekedésére számít a következő évtizedekben – közölte az intézet. A Magyar Nemzet arról is beszámol: a líbiai miniszterelnök, Fájez esz-Szarrádzs tegnap úgy nyilatkozott, hogy 800 ezer migráns indulhat el Líbiából Európa irányába, amennyiben a nyugati államok nem állítják meg a líbiai főváros, Tripoli ellen nyomuló Halifa Haftár tábornokot és csapatait. (Forrás: Magyar Nemzet)

Fidesz: a DK nekiment a magyar embereknek, mert nem akarnak migránsokat.

A Fidesz értékelése szerint a Demokratikus Koalíció (DK), „Gyurcsányék nekimentek a magyar embereknek, amiért a magyarok nem akarnak migránsokat”. Hidvéghi Balázs, a nagyobbik kormánypárt kommunikációs igazgatója tegnapi, fővárosi sajtótájékoztatóján azt hangoztatta: Gyurcsány Ferenc és pártja elkötelezetten bevándorláspárti.

A kormánypárti politikus szerint ez a DK vasárnapi európai parlamenti kampánynyitóján újra egyértelművé vált. Hidvéghi azt mondta, Gyurcsány a vasárnapi beszédében a magyar embereket szidta, amiért azok elsöprő többségben elutasítják a bevándorlást és a migránsok betelepítését. A szakdolgozata után most éppen Goethe egyik legendás sorával kapcsolatban került plágiumügybe Gyurcsány Ferenc – írja a Magyar Nemzet, rámutatva: a volt miniszterelnök a DK EP kampánynyitóján a korteskedés nehézségeire utalva még jelezte, hogy a német költőfejedelmet idézi, amikor azt mondja, hogy „aki nem próbálja meg a lehetetlent, az a lehetségest sem fogja elérni soha”. Gyurcsány tegnapra viszont már nem bajlódott a forrásmegjelöléssel, saját közösségi oldalán Goethe szavait immár úgy idézte újra, mintha az tőle származna – közli a lap. (Forrás: MTI; Magyar Nemzet)