Népszava: A fogorvosi rendelések jó része országszerte leállt hétfő reggel

Fotó: Shutterstock

Az egészségügyi kormányzatnak a Polgári Kisgazdák meggyőződése szerint sürgősen foglalkoznia kell a magyar népesség fogászati állapotával. Egyre inkább kialakul az a helyzet, hogy tudományosan jelentős eredményeket érnek el a fogpótlás területén, mindeközben ezek az eredmények kizárólag nagy pénzért elérhetőek. A fogászati ellátás lehetőségeit szükséges átgondolni. (kpe)

A sztrájkra készülő alapellátó fogorvosok döntő többsége hétfőn reggel megkezdte a kéthetesre tervezett demonstrációt, ami alatt csak a sürgős eseteket látják el a résztvevő praxisokban – számol be a Népszava. A lap úgy tudja, a demonstrációról szóló lakossági tájékoztatót, valamint az ügyeletek elérhetőségét több önkormányzat saját honlapjára is kitette.

A Népszava gyorsmérlege szerint a rendelések jó része országszerte leállt. A lap arról is beszámol, hogy nyílt levelet írtak a fogorvosok szakmai kamarájuk tagozatvezetőjének, Hermann Péternek, melyben azt sérelmezték, hogy az elnökség úgy fogadta el az egészségügyi államtitkár szóbeli ígéretét, hogy az érintetteket meg sem kérdezték. Az aláírók céljai közé tartozik a közellátás keretein belül nyújtott kezelések valódi költségeinek megtérítése a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által, a fogászati ellátásra fejenként jutó 3366 forint 7000 forintra emelése, valamint a fogászatban a co-payment rendszer bevezetése. Levelüket azzal zárták, hogy amennyiben a jelenlegi elnökség nem érzi magát képesnek az akció „teljes mellszélességgel való támogatására”, javasolni fogják a testület visszahívását – tudatja a Népszava.

NEPSZAVA.HU