Nemzetközi konferenciát tartottak Tiszadobon

Fotó: Kölcsey Tv

Tiszadob – A füves élőhelyek kezelése hagyományőrzés is, amennyiben a pásztorkultúrát is óvni kell.

Megbillent az állattenyésztés és a növénytermesztés egyensúlya Magyarországon az utóbbi javára, és mindez oda vezetett, hogy fogyóban vannak azok a füves élőhelyeink, amelyek számtalan növény és állatfajnak adnak otthon. Ezért is szervezett konferenciát a tiszadobi Andrássy-kastélyban hétfőn a Tiszatáj Közalapítvány, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel karöltve. A tanácskozásra a bajor társszervek képviselőit is meghívták, ugyanis ahogyan azt dr. Hollósi Mihály, a Magyar Bajor Baráti Társaság elnöke megfogalmazta, a hazai Tiszatáj Közalapítvány és társszerve, a bajor Landesbund für Vogelschutz hosszú éveken át példa értékű természetvédelmi munkát végzett, s egy ilyen találkozó kitűnő alkalom a tapasztalatok kicserélésére és a jó gyakorlatok elterjesztésére.

– A magyar Natura 2000-es gyepek nem csak hazánk, de az Európai Unió szempontjából is nagyon jelentősek. A hazai természeti értékek döntő hányada a Pannon-gyepekhez köthetők, s nem mindegy, hogyan hasznosítjuk őket – fogalmazta meg a konferencia vezérgondolatát Tóth Péter a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület természetvédelmi igazgatója, aki a gyepterületek magyarországi kezeléséről tartott előadást.
Arról pedig Bodnár Mihály, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Megyei Állattenyésztési Osztályának vezetője beszélt, hogy megmutatni való jó példa is akad itthon. Ilyen a tiszadobi alapítású Tiszatáj Közalapítvány tevékenysége és példa értékű gazdálkodása. A szervezet ma már több száz hektárnyi gyepterület gondozója, olyanoké, amelyeket a tsz-ek éveken át műveletlenül hagytak. A gyepterületeket a közalapítvány hosszú és tervszerű munkával olyan állapotba hozta, hogy azzal maximálisan szolgálják a természet védelmét.

A nap folyamán a Hortobágyi Nemzeti Park ökoszisztémájáról előadást is tartó prof. dr. Festetics Antal, a Göttingeni Egyetem professzora két ornitológusnak, illetve természetvédőnek Konrad-Lorenz-érmet adományozott. Az 1980-ban alapított díjaz az idén Dr. Hand Frey, a Haringsee Madárvédelmi Központot alapítója, és Haraszthy László, a World Wildlife Found/Hungary elnöke érdemelte ki a biodiverzitás érdekében tett erőfeszítéseiért.

(szon.hu, KM)