Nemzeti gyásznap – katonai tiszteletadás mellett felvonták, majd félárbócra eresztették a nemzeti lobogót

A kép forrása: oktober23alapitvany.hu

Ma nemzeti gyásznap van, az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésére emlékezik az ország. Reggel 9 órakor a Kossuth téren katonai tiszteletadás mellett felvonták, majd félárbocra eresztették a magyar nemzeti lobogót.

November 4-ét a kormány 2013-ban nyilvánította a Nemzeti Gyász Emléknapjává

1956. október 23-án békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki a Rákosi Mátyás nevével összefonódó kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen. A forradalom a Magyarországon tartózkodó szovjet csapatok beavatkozása után fegyveres szabadságharccá változott. Sorsát szovjet katonai invázió pecsételte meg november 4-én. 1956. november 4-én, vasárnap, hajnali 4 óra 15 perckor a szovjet hadsereg általános támadást indított Budapest, a nagyobb városok és a fontosabb katonai létesítmények ellen. A főváros védői – nemzetőrök, rendőrök és kisebb-nagyobb honvédegységek – felvették a harcot.

A közmédia is kiemelten foglalkozik a nemzeti gyásznappal

Tematikus műsorokkal és filmkínálattal készülnek a csatornák. Az M1-en és a Dunán is láthatják majd 9 órától az ünnepélyes zászlófelvonást, a Bartók Rádió pedig élőben közvetíti az állami ünnepi hangversenyt 17 óra 30 perctől a Szent István Bazilikából.Gabriel Fauré Requiemje hangzik el a Magyar Rádió Ének- és Zenekara előadásában, Pad Zoltán vezényletével. A hangversenyt 22:30-tól az M5 nézői is láthatják.

Forrás: hirado.hu