Németh Szilárd: Rekordköltségvetése van a honvédségnek

Korszerű honvédségi helikopter. - A kép forrása: mindenszo.hu

A honvédségnek a Zrínyi 2026 program keretében 2019-ben 513 milliárd forintos rekordköltségvetése van – hangoztatta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára szombaton, Budaörsön, a honvédelem napi rendezvényen.

 Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára. – A kép forrása: alfahir.hu

Németh Szilárd kiemelte: az 513 milliárd forintos költségvetésből 150 milliárd forint jut fejlesztésre azért, hogy egy modern, ütőképes, a hazája iránt elkötelezett hadsereget építsünk fel, amely bármely más nemzet fegyveres erejével szemben felveszi a versenyt. (Forrás: MTI)

Szijjártó Péter: Magyarország továbbra is kész amerikai védelmi technológiával fejleszteni az ország légvédelmi rendszerét

 Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. – A kép forrása: mfor.hu

Magyarország továbbra is kész amerikai védelmi technológiával fejleszteni az ország légvédelmi rendszerét – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Washingtonban egy közép-európai idő szerint szombatra virradóra adásba került televíziós interjúban.

 A Magyar Honvédség korszerű és nagy tűzerejű harckocsija. – A kép forrása: portfolio.hu

Az EWTN amerikai katolikus hírtelevíziónak nyilatkozva a miniszter közölte: a védelmi együttműködés, a fegyverkereskedelem tekintetében Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök hét eleji washingtoni találkozója nem hozott újdonságot. Amikor Mike Pompeo külügyminiszter az év elején, Magyarországon járt, a kormány már világossá tette, hogy szeretné amerikai védelmi technológiával fejleszteni az ország légvédelmi rendszerét annak érdekében, hogy a fejlettebb technológiájú közép-hatótávolságú rakétarendszer védje a legfontosabb infrastrukturális létesítményeket. Amikor tehát amerikai rakétavédelmi fegyverek vásárlására utalnak, a februári Pompeo-látogatáson elhangzottakra utalnak vissza – szögezte le Szijjártó Péter, hozzátéve: „most, a májusi csúcstalálkozón magyar részről csak „megerősítették, hogy a szándék komoly, az előkészületek folytatódnak, és hamarosan a befejező szakaszba kerülhetnek”. (Forrás: MTI)