Német belügyminiszter: Kritikus a migrációs helyzet a Nyugat-Balkánon

Fotó privatbankar

Kritikus a migrációs helyzet a Nyugat-Balkánon, és a tél beálltával egyre inkább romlik – hangoztatta Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter a Bild című német lapnak hétfőn. A Bild hírportálján közölt összeállítás szerint a bajor Keresztényszociális Unió politikusa kiemelte, hogy Németország nem hagyja magára a migráció gondjával az Európai Unió külső határán fekvő országokat. A szövetségi katasztrófavédelmi szolgálat „helyben nyújt sürgős segítséget” – mondta Seehofer.

Németországban az idén is csökken, az Európai Unió (EU) egészében viszont négy éve először ismét emelkedik a menedékjogi kérelmek száma – jelentette csütörtökön a Berliner Morgenpost című német lap a közösség statisztikai hivatalának (Eurostat) még nem nyilvános adatai alapján. A január-szeptemberi időszakban valamennyi tagországot együttvéve 473 215 menedékjogi kérelmet nyújtottak be első alkalommal az EU-ban, ami 8,6 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest.

Az idén is csökkent az illegális határátlépések száma az Európai Unió (EU) külső határán, de továbbra is nagy a közösségre nehezedő migrációs nyomás – jelezte a Frontex EU-s határ- és partvédelmi szervezet vezetője egy szerdai német lapinterjúban. Fabrice Leggeri a Die Welt című lap hírportálján közölt interjúban elmondta, gond, hogy „még mindig nem sikerül elég jól” az elutasított menedékkérők visszatoloncolása a hazájukba.

MTI