Nem zárták ki az EPP-frakcióból Deutsch Tamást, de bizonyos jogokat megvontak tőle

Tamás Fotó Magyar Hírlap

Az Európai Néppárt (EPP) EP-képviselőcsoportja szerda esti ülésén elfogadott határozatában határozottan elítélte Deutsch Tamás fideszes EP-képviselőnek a frakciót és vezetőjét bíráló kijelentéseit, de nem zárta ki a képviselőcsoportból. A frakció úgy döntött, hogy további döntésig azonnali hatállyal visszavonja Deutsch Tamás azon jogát, hogy a képviselőcsoport nevében felszólaljon az EP plenáris ülésein; nem képviselheti az EPP-t jelentések árnyékelőadójaként, illetve nem közvetítheti a csoport egyéb hivatalos álláspontját sem; a vele szembeni kizárási indítvány pedig az asztalon marad. Az EPP képviselőcsoportja úgy véli, hogy a Fidesz képviselőinek az Európai Unió és értékei elleni gyakori támadásai nem felelnek meg az EPP alapvető elveinek. Arra szólították fel a frakció fideszes EP-képviselőit, gondolkodjanak el azon, hogy politikai meggyőződésük továbbra is összeegyeztethető-e az EPP képviselőcsoportjának értékeivel. Végezetül arra szólították fel a néppártot, hogy azonnal hozzon végleges döntést a Fidesz tagságáról, amint azt a járványügyi helyzet lehetővé teszi.

Deutsch Tamás az ülés után Brüsszelben magyar újságíróknak elmondta, a frakció elnöksége már az ülés előtt döntött arról, hogy nem veszi naprendjére az osztrák képviselő, Othmar Karas kizárásra irányuló javaslatáról szóló szavazást. Tájékoztatása szerint az ülésen és azt megelőzően hat alkalommal a lehető legszélesebb nyilvánosság előtt kért bocsánatot a magukat megsértettnek érző képviselőtársaitól. Hangsúlyozta: a frakciótanácskozás nyugodt, higgadt és józan hangnemben zajlott. Kiemelte továbbá: a magyar néppárti képviselők tudomásul veszik a frakció döntését, és készek követni az abban foglaltakat. A magyar képviselők érdemi egyeztetést szorgalmaznak a „komoly politikai, stratégiai véleménykülönbségeket jelentő kérdésekben”, hogy a Fidesz és a néppárt is dönteni tudjon arról, közösen kívánják-e folytatni politikai pályafutásukat – jelezte Deutsch Tamás, aki a Hír TV Magyarország élőben című műsorában pedig arról beszélt: szemlátomást ő most nagyobb ellensége lett az európai mainstream politikának, mint Orbán Viktor miniszterelnök. „Én szeretem az Európai Néppártot” – írta a közösségi oldalán Deutsch Tamás.

A Süddeutsche Zeitung információi szerint a magyar EP-képviselőt azért nem zárták ki, hogy „ne provokálják Orbán Viktort” – ezt főleg a német CDU és a spanyol Néppárt akarta elkerülni. Az Euronews korábban arról írt: brüsszeli forrásaik szerint Berlinben attól tartanak, hogy egy nyílt konfliktus miatt elakadhat Budapesten az uniós mentőcsomag ratifikációja. A Népszava úgy értesült, hogy a német delegáción belül is megoszlottak a vélemények arról, helyes-e megint a központi utasítást követni. Daniel Caspary delegációvezető a CDU/CSU vezetésével összhangban azon a véleményen volt, hogy a kizárási döntéssel meg kell várni a pártcsaládot, ahol már szintén érik a Fidesz „kiakolbólítása” – írják.

Jávor Benedek, a Párbeszéd korábbi EP-képviselője szerint Deutsch Tamásnak ezek után nem lesz más választása, mint önként kilépni.

NAPI.HU, MAGYARNEMZET.HU, HIRTV.HU, MTI, ATV.HU, HVG.HU, PESTISRACOK.HU, NEPSZAVA.HU