Nem veszélyezteti többé áramütés a madarakat

A rétisasokat, fekete gólyákat, és általában véve a madarakat hivatott megóvni az áramütéstől az a január eleje óta tartó beruházás, amelyet Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága és az E.ON közösen végzett a gemenci erdőn áthúzódó villamosvezeték szakaszon. A munka ma nagy sajtóérdeklődés mellett fejeződött be.

– Ötven fekete gólya és huszonöt rétisas pár él a gemenci erdőben, mindkét madárfaj fokozottan védett, nemzeti érték – mondta Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatója. A fekete gólya eszmei értéke ötszázezer, a rétisasé egymillió forint. A gemenci erdőn áthaladó négy kilométeres villamos vezetékszakasz viszont a madárvonulás európai útvonalára esik. Ez veszélyes, hiszen a madarak szívesen pihennek a vezetékeken, vagy repülnek el a közvetlen közelükben. A szárnyaikkal hozzáérhetnek, így zárva az áramkört, aminek hatására áramütést szenvedhetnek.

Ezt megelőzendő az év elején közös madárvédelmi programot indított el a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága és az E.ON. Tizenkilenc légi akadályjelzőt szereltek fel. A porcelánszigetelőket kompozitra cserélték, madárbarát áramkötéseket, háromszögű tartókat tettek fel a vezetékszakaszokra. Ötvennégy oszlopra már korábban kerültek úgynevezett szigetelőpapucsok, ezúttal a kereszttartók cseréje mellett leburkolták a veszélyes vezetékeket, illetve hosszabb szigetelőket építettek be, ezzel is csökkentve az áramütés veszélyét. A Veránka szigeten található, Szomfovai elnevezésű vezetéksor utolsó négyszáz méteres zónáján viszont egy rétisaspár költési idejére szüneteltették a munkát. A költés sikeres volt, így tegnap ki tudták cserélni a fészek közelében lévő kereszttartókat háromszög alakúakra, amelyekre a madarak kevésbé tudnak ráülni.

A teljes beruházás összköltsége körülbelül 14 millió forint, amelyhez a Nemzeti Park 8,5 millió forinttal járult hozzá egy pályázati támogatás jóvoltából.

– Az E.ON. kiemelten kezeli ezt a madárvédelmi beruházást – hangsúlyozta Németh Imre, az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette, a cég számára elengedhetetlenül fontos, hogy óvja a környezetet, az ökológiai szisztémát, hiszen az nemzeti kincs.

Az elkövetkező években az E.ON további harmincnégy helyszínen indít madárvédelmi beruházásokat.

Forrás: teol.hu, Brunner Mónika