Nem veszélyezteti a paksi erőművet a Duna alacsony vízállása a szakhatóság szerint

telepaks.net

A paksi atomerőmű nukleáris biztonságát és működését nem veszélyezteti a Duna vízállása, hiszen a szükséges vízmennyiség sokszorosa folyik a mederben a legalacsonyabb vízszintnél is – mondta az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) főigazgatója az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának keddi ülésén.

A paksi atomerőmű nukleáris biztonságát és működését nem veszélyezteti a Duna vízállása, hiszen a szükséges vízmennyiség sokszorosa folyik a mederben a legalacsonyabb vízszintnél is – mondta az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) főigazgatója az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának keddi ülésén. Fichtinger Gyula ismertette, hogy a Duna vízhozama az idei legszárazabb nyári hetekben másodpercenként 200-300 köbméter volt, miközben a biztonsági rendszer szükséglete 10 köbméter másodpercenként.

A Dunán még minimális vízhozamnál is kellő mennyiségű víz érkezik, és a minimális vízszint körüli állapotnál is elég tartalék áll rendelkezésre ahhoz, hogy a paksi atomerőművet hűteni lehessen – mondta Aszódi Attila, az atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár kedden Budapesten, a Portfolio Energy Investment Forum 2018 elnevezésű konferencián. Hozzátette: az eredeti terveknek megfelelően, a két új blokk szivattyútelepét a jelenleginél csaknem két méterrel mélyebbre telepítik majd, ami további tartalék ahhoz, hogy az erőmű biztonsággal hozzáférjen a hűtéshez szükséges vízhez. (MTI)

Fotó forrása: Süli János facebook oldala
Süli János  – a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter, a KPE tagja kedden a Magyarországi nemzetiségek bizottsága Pakson tartott kihelyezett ülésén elmondta:
 „Fukusima-álló”, ún. 3+ generációs, modern blokkok épülnek Pakson. A blokkok a Nukleáris Biztonsági Szabályzatban szereplő elvárásoknak mindenben megfelelnek. a Paks II. projekt már több mint háromszáz engedéllyel rendelkezik. 
Hozzátette, hogy az aktuális feladat a műszaki megfelelőséget igazoló létesítési engedély kérelem elkészítése. Kiemelt célnak tartja a szerződésben rögzített hazai beszállítói arány teljesítését, s azt, hogy a beruházás megvalósításával radikálisan csökkentsük az ellátásbiztonsági kockázatot, hiszen hazánk az idén mintegy 35 százaléknyi importra szorul. (KPE)