Nem várt helyről kapott bírálatot az amerikai demokrácia

Fotó depositphotos.com

Az amerikai választópolgárok csaknem fele, 49 százaléka szerint az Egyesült Államokban a demokrácia nem működik megfelelően – derül ki az AP hírügynökség és a NORC társadalomkutató pénteken nyilvánosságra hozott felméréséből.

https://dafad3119998e9bc9ffb049a0bdd8cfa.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html A június végén készült közvélemény-kutatásban megkérdezettek csupán 10 százaléka mondta azt, hogy az amerikai demokrácia „nagyon jól” vagy „rendkívül jól” működik, valamint 40 százalék szerint „valamelyest jól” működik. A felmérés alapján az amerikai felnőttek 53 százaléka szerint a törvényhozás, a Kongresszus nem végzi jól a munkáját a demokratikus értékek védelmében, amivel szemben áll 16 százalék, amely szerint a testület képes ellátni ezt a feladatát.

A regisztrált republikánus szavazók és függetlenek mintegy 60 százaléka látja úgy, hogy a kormányzat nem képviseli a hozzá hasonló átlagember érdekeit, míg a demokrata párti szavazók 40 százaléka vélekedik így.

A felmérés elemző részéből kiderül, hogy

a válaszadók többsége nem annyira a demokrácia „gépezete” miatt aggódik, hanem a demokrácia működésének eredményességét illetően fogalmaz meg kritikát.

Az AP és a NORC június végén készült rendszeres közvélemény-kutatásában megkérdezték az amerikai polgárok álláspontját a terhesség-megszakításról is. Kiderült, a túlnyomó többség engedné az abortuszt a terhesség kezdeti időszakában, előrehaladott várandósság esetén azonban már illegálissá tenné.

A várandósság 6. hetéig az amerikaiak 73 százaléka törvényben engedélyezné a beavatkozást, ezen belül a demokrata szavazók 88 százaléka, míg a republikánusok 56 százaléka. A 15. hét után már csak az emberek fele engedélyezné, ezen belül a republikánusoknak csupán 29 százaléka, míg a demokrata szavazók 75 százaléka. A várandósság 6. hónapja után ugyanakkor már csak a megkérdezettek 27 százaléka járulna hozzá a terhesség-megszakítás törvényességéhez, ezen belül a republikánusok 11, míg a demokraták 43 százaléka.

A terhesség-megszakítás szabályozásáról tavaly június végén erősödött fel a vita az Egyesült Államokban, miután a legfelsőbb bíróság a Roe v. Wade ügyben 1973-ban hozott ítéletét megváltoztatva eltörölte az abortuszhoz fűződő szövetségi jogot, és a tagállamok hatáskörébe utalta a kérdés törvényi szabályozását.

Forrás: infostart.hu, MTI

https://infostart.hu/kulfold/2023/07/16/nem-vart-helyrol-kapott-biralatot-az-amerikai-demokracia