Nem várt helyről intették meg Zelenszkijt – Az ukránok lesznek a kazettás bomba igazi áldozatai

Fotó Magyar Hírlap, wikopedia.org

Hun Sen kambodzsai miniszterelnök felszólította Joe Biden amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy ne használjanak kazettás bombákat. A politikus felidézte országa fájdalmas tapasztalatait: a mai napig húszezren haltak meg aknára lépve. Még az 1970-es évek elején szórt az ország területére kazettás bombákat az amerikai légierő.

„Az ukránok számára hosszú évekre,

akár száz évre is a legnagyobb veszélyt jelentené,

ha kazettás bombákat használnának az Oroszország által megszállt ukrán területen” – idézi a Le Figaro című francia lap Hun Sen Twitter-bejegyzését.

Kambodzsa erős embere hazája fájdalmas tapasztalatait idézte fel. Az Egyesült Államok a vietnami háború idején, 1965-től 1973-ig több millió bombát dobott le Kambodzsára és Laoszra, hogy csapást mérjen a korabeli Szovjetunió által támogatott észak-vietnami erő, a Vietkong állásaira az egyébként semleges és az Egyesült Államokkal szemben semmiféle barátságtalan lépést nem tévő államok területén.

Amikor még nem volt „haladó” a kazettás bomba

Egy észak-vietnami föld-levegő rakétákat kilövő bázis egyik felét amerikai kazettás bombák által szétszórt robbanó bombák borítják el a vietnami háború idején (Forrás: Wikipédia)

„Az ukrán nép iránti szánalomból felszólítom az amerikai elnököt, mint szállítót, és az ukrán elnököt, mint címzettet, hogy ne használjanak kazettás bombákat a háborúban, mert az igazi áldozatok az ukránok lesznek”figyelmeztetett Hun Sen.

Az 1970-es években intenzívebbé váló amerikai légitámadások több tízezer polgári lakost öltek vagy csonkítottak meg Kambodzsában. A hadműveletnek a „Szabadság” elnevezést adták.

A kambodzsai célpontok támadása abban az időszakban az

amerikai háborúellenes csoportok egyik mozgósító témájává vált. A tiltakozók között volt mások mellett Noam Chomsky amerikai nyelvész, író is.

Az ohiói nemzeti gárda katonái gázálarcban és puskával a Blanket Hillen. A Kent State University diákjai ellen könnygázt is bevetettek a háborúellenes tüntetésen, az egyetem területén 1970. május 4-én. Négy tüntető halálát és kilenc másik sérülését okozta, hogy a katonák tüzet nyitott a diákokra (Fotó: Howard Ruffner/Getty Images)

Ma is gyilkol a „korszerű” amerikai fegyver

Az 1998-ban véget ért 30 éves polgárháború után Kambodzsa lett a világ egyik leginkább elaknásított országa.

Az elmúlt négy évtizedben

mintegy húszezer kambodzsai halt meg taposóaknák vagy fel nem robbant lőszerek miatt.

Az aknamentesítés a mai napig tart.

Nem elég 50 év

Bár a kormány ígéretet tett arra, hogy 2025-ig minden aknát és fel nem robbant lőszert felszámol, Hun Sen aláhúzta:

már fél évszázad eltelt, és még nem volt mód, lehetőség

arra, hogy megsemmisítsék az összes szétszóródott lőszert.

A kazettás lőszerek használatát számos országban és Európában is betiltották. Ezek az államok aláírták a kazettás bombák globális betiltásáról szóló 2008-as oslói egyezményt, amelynek az Egyesült Államok, Ukrajna és Oroszország sem részesei.

Forrás: hirado.hu