Nem szűnik a hőség / életbe lépett a vörös kód hétfő reggel

A kép forrása: bumm.sk.

Hétfőn a napsütés mellett időnként erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés. Délután és kora este elsősorban északnyugaton és a középső tájakon, később északon, északkeleten is kialakulhatnak záporok, zivatarok. Többfelé élénk, néhol erős lehet a déli-délnyugati szél. A legmelegebb órákban 32-38 fokra van kilátás.

Kedden is hasonló forróságban lesz részünk, a reggeli órák sem igazán hoznak már felfrissülést. Hajnalban keleten még egy-egy zápor, zivatar kivonulóban lesz az országból, napközben viszont már mindenütt napos időre van kilátás. Záporok, egy-egy zivatar főként északkeleten alakulhat ki. Helyenként élénk lehet a déli-délnyugati szél. Hajnalban 17-23, napközben 33-38 fokot mérhetünk.

Szerdán is tombolni fog a kánikula hazánkban, továbbra is 33 és 38 fok között alakulnak a maximumok. A sok napsütés mellett kevés zápor északkeleten és nyugaton fordulhat elő. Többfelé megélénkül a szél.

Csütörtök lehet a hőhullám utolsó napja 34-39 fokos maximumokkal. Délután viszont már több zápor, zivatar frissítheti a levegőt, és a szél is erős, olykor viharos lökésekkel járhat. Pénteken előreláthatólag széllel, pár fokos lehűléssel hidegfront érkezik, mely zivatarok formájában több helyen a szárazságnak is véget vethet.
Kiadta: Varga Sándor (ma 08:30)

Forrás: idokep.hu

A hőség miatt életbe lépett a vörös kód hétfő reggel

Hétfő reggel 8 órától országosan életbe lépett a vörös kód, mert az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján a következő napokban a napi középhőmérséklet meghaladja a 27 Celsius-fokot – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Fülöp Attila azt mondta:

a riasztás az előrejelzések alapján csütörtök reggel 8 óráig lesz érvényben.

A speciális eljárásrend alatt az élet védelme az első, ezért – bár a hajléktalanok elhelyezése elsődlegesen a hajléktalanellátást nyújtó intézmények feladata – a szociális szektorban a diszpécser jelzése alapján minden intézménynek fogadnia kell a hajléktalanokat attól függetlenül, hogy kiknek nyújtanak szolgáltatást – közölte az államtitkár.

Hozzátette:

a vörös kód célja az is, hogy felhívja a társadalom figyelmét a speciális helyzetre.

Az államtitkár mindenkit arra kér, ha bajba jutott embert lát, hívja a regionális diszpécserszolgálatot, amely a jelzések alapján azonnal tud intézkedni.

Forrás: feol.hu