Nem örülnek a mezőgazdászok a melegnek

Fotó: 123RF

Folytatódik az enyhe, tavaszias idő, aminek a mezőgazdászok nem igazán örülnek.

A statisztikák szerint a január eleje az év leghidegebb időszak, ezzel szemben 2023 tavaszias idővel és melegrekordokkal kezdődött, és komolyabb lehűlés a következő 8-10 napban sem várható. Márpedig a túl enyhe idő az évnek ebben az időszakában kifejezetten káros mezőgazdasági szempontból – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat az agrometeorológiai elemzésében. Felhívták a figyelmet: a tartósan enyhe idő nem tesz jót a növényeknek, megzavarja a vegetációs ciklust, ráadásul hideg hiányában a kártevők és kórokozók sem ritkulnak.

Várható időjárás Baranyában (Forrás: koponyeg.hu)
Péntek

Délelőtt nagyrészt napos, gyengén felhős idő lesz, majd délután nyugat felől megnövekszik a felhőzet. Kisebb eső, zápor csak néhol fordul elő. Eleinte az északnyugati, majd a délnyugati szél élénkül meg. 10-11 fok körül alakul a hőmérséklet.

Szombat

Változóan felhős lesz az ég. Eleinte csak a délnyugati területeken, majd egyre nagyobb területen várható rétegfelhőzet, késő délutántól köd. Szitálás kialakulhat. Marad a 10 fok körüli maximum.

Vasárnap

Eleinte borult, ködös időre számíthatunk, majd délután a Dunántúlon felszakadozhat a ködfelhőzet, és kevés napsütés is lehet. A déli szél főleg a Dunántúlon erősödhet meg. 5-13 fok valószínű.

Orvosmeteorológia (Forrás: koponyeg.hu)

Fronthatás ugyan nem terheli szervezetünket, azonban az átlagosnál enyhébb idő várható, mely különösen megviselheti az időseket és a krónikus betegeket, de az egészséges szervezetre is hatással lehet. Az arra érzékenyeknél fejfájás, alvászavar, fáradékonyság jelentkezhet, továbbá fizikai és szellemi teljesítő képességünk is romolhat. Ennek köszönhetően sokaknál figyelmetlenség, koncentrációs zavar jelentkezhet, ami növeli a balesetek előfordulásának kockázatát. 

Forrás: bama.hu

https://www.bama.hu/helyi-kozelet/2023/01/nem-orulnek-a-mezogazdaszok-a-melegnek