Nem lesz kötelező az uniós vakcinaútlevél

Fotó forrása koronavirus.gov.hu

Bár nem lesz kötelező a közös uniós vakcinaútlevél, nagymértékben megkönnyítheti az utazást és a nagyobb rendezvényekre való belépést. Az igazolás azok számára lesz elérhető, akiket beoltottak vagy átestek a betegségen, és június 15-től lép életbe.

Az uniós vakcinaútlevélről március elején jelent meg a hír, hogy még a hónapban megérkezik a jogalkotási javaslat. A legfrissebb információ, hogy az igazolás nem lesz kötelező az EU-biztos, Thierry Breton szerint. A témában az M1 Ma reggel című műsorának vendége ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég szakértője volt.

A közös uniós igazolás június 15-től lesz érvényes, és elektronikus és papírváltozata is lesz azok számára, akiket beoltottak vagy átestek a betegségen. A tanúsítvány annak ellenére, hogy nem lesz kötelező, hasznos lehet utazás és nagyobb rendezvények esetén, hiszen gyorsabb felmutatni, mint egy negatív tesztre várni.

A szakértő elmondta, hogy a tervek szerint bizonyos szolgáltatásokat nem lehet majd igénybe venni a dokumentum nélkül. Ezáltal megjelent az „oltottsági privilégium” fogalma. Ez azt takarja, hogy akit beoltottak, az jogainak köszönhetően magasabb életszínvonalat élvezhet, mint az, akit nem oltottak be.

„Ez egy olyan jogi és etikai kérdés, amire Brüsszelnek választ kell adnia”

– tette hozzá.

A rendszer egyébként egy nyílt forrású szoftver lesz, az összes ország ugyanazokat az adatokat éri majd el. Tehát például a Portugáliában működő rendszernek Magyarországon is működnie kell.

A beszélgetés során elhangzott, hogy a mediterrán országok már nyitni szeretnének, újraépíteni a turizmuson alapuló gazdaságukat. Ehhez persze elengedhetetlen egy jól működő rendszer és az átoltottság. Utóbbiban az élen járunk az Európai Unióban a keleti vakcináknak köszönhetően, második mögöttünk Málta.

Bár fontos a gazdaság helyreállítása, az emberélet kell hogy az első legyen. Az unióban megjelent a JAB & GO! (Oltass, és utazz!) szlogen, amely a szabad utazás érdekében az oltásra buzdít, Lomnici Zoltán szerint ehhez szükséges egy bizonyos átoltottsági szint, amiben Magyarország már elérte a 21,6 százalékot a felnőtt lakosság esetében.

Forrás: hirado.hu