Nem került napirendre a Fidesz kizárásának kérdése az EPP szerdai frakcióülésén / Manfred Weber: A Fidesz nem mutat kompromisszumkészséget

Nem került napirendre a Fidesz kizárásának kérdése az Európai Néppárt (EPP) szerda délelőtti brüsszeli frakcióülésén

– közölték bennfentes források az MTI-vel. A névtelenséget kérő illetékesek arról számoltak be: Manfred Weber, az EPP lista- és frakcióvezetője nem tudott részt venni az ülésen, és azt kérte, hogy az ügyről az ő jelenlétében tárgyaljanak. Erre az Európai Parlament jövő heti strasbourgi plenáris ülésszakán, a konzervatív pártcsalád frakciójának következő ülésén lesz alkalom. Pártközeli források tájékoztatása szerint az EU-csúcsot megelőző brüsszeli ülésen a résztvevők meghallgatják Orbán Viktor miniszterelnököt a szavazás előtt. Az osztrák Der Standard értesülései szerint az EPP Joseph Daul pártelnök körül tömörülő vezetői az EP-választás előtt nem akarják kizárni a Fideszt a jobbközép pártcsaládból, ugyanis attól tartanak, hogy a Néppárt annyi mandátumot veszít a májusi EP-választáson, hogy a Fidesz nélkül nem lesz elég szavazatuk Manfred Weber bizottsági elnökké választásához. A Financial Times cikke szerint ugyanakkor határozottan javultak Manfred Weber esélyei arra, hogy az Európai Bizottság következő elnöke legyen: a brit gazdasági lap úgy tudja, a CDU és a CSU inkább a Fidesz tagságának felfüggesztésére hajlik, mint a kizárásra, így Weber lehalkíthatná az Orbán-ellenes hangokat és a magyar vezető nem játszhatná a „politikai mártír” szerepét. Az üzleti lap megjegyzi, hogy Weber kampánykörútján a 27 EU-tagállamból csak Magyarországot hagyja ki. „Elképzelhetetlen, hogy a választásokig kizárják a Fideszt” – mondta az Indexnek pár napja egy, a Fidesszel szimpatizáló néppárti EPképviselő, aki szerint viták lesznek, aztán majd mindkét fél enged egy keveset.

A Fidesz nem mutat kompromisszumkészséget, pedig a következő napok az utolsó esélyt jelentik számára, hogy megmutassa, kész az Európai Néppárt része lenni, amelyre a kompromisszumok keresése a jellemző – jelentette ki Manfred Weber a PAP lengyel hírügynökség szerdán közzétett cikkében. Weber az EPP számára megterhelőnek nevezte a Fidesz által az utóbbi időben tett lépéseket, többek között abszurdnak minősítve a CEU helyzetét. Jelezte: március 20áig a frakció törekedni fog a problémák megoldására. „Minden Budapest, illetve a Fidesz magatartásán múlik. Nekik kell jelezniük, hogy maradni szándékoznak az EPP-ben” – húzta alá Weber.

A Fidesz nem akarja elhagyni az Európai Néppártot – erősítette meg a Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára az Echo TV-ben. Takács Szabolcs úgy fogalmazott: az Európai Néppárton belül is van vita arról, hogy a bevándorlás jó-e, vagy sem. „Nagyon reméljük, hogy az Európai Néppárton belül is azok a józan hangok fognak megerősödni, amelyek hasonlóan gondolkoznak a bevándorlásról, mint mi” – közölte. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a Hír TV Magyarország élőben című műsorának tegnapi adásában kijelentette: az ultimátumok ellenére folytatják a március 15-ig tartó plakátkampányt. „A Fidesz nem az a párt, Orbán Viktor pedig nem az a politikus, akinek ilyen típusú ultimátumokat lehet küldözgetni” – szögezte le.

A Politicónak a Néppárttól jobbra álló Nemzet és Szabadság Európája (ENF) nevű frakció egyik, névtelenséget kérő tagja azt nyilatkozta: „folytatnak beszélgetéseket” a Fidesszel a magyar kormánypárt az ENF-frakcióhoz való csatlakozásáról. A portál előrejelzése szerint ebben az esetben a Fidesz adná az ENF-frakcióba a harmadik legtöbb képviselőt, az olasz Liga és a francia Nemzeti Tömörülés után. „Ez egy álhír” – mondta szerdai sajtótájékoztatója után az ATV kérdésére Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója a Politico cikkére reagálva. Hozzátette: a lapnak ő is válaszolt a kérdéseire írásban és világossá tette, hogy nem folytatnak tárgyalásokat más pártokkal az Európai Néppárton kívül.

Tegnapi sajtótájékoztatóján Hidvéghi Balázs Manfred Weber kedden közölt feltételeit úgy kommentálta: „a Fidesz számára az európai keresztény értékek védelme és a migráció megállítása fontosabb a pártfegyelemnél, ebben nem engedünk”. Hozzátette: az Európai Néppárton belül a vita a bevándorlásról szól, a Fidesz pedig mindenkinek, így Manfred Webernek a véleményét is meghallgatja. „Abban vagyunk érdekeltek, hogy az Európai Néppártot mint a politikai mező közepén álló pártcsaládot áthúzzuk a jobboldalra, továbbá, hogy az EPP a jövőben ne a bevándorláspárti erőkkel kössön koalíciót” – jelentette ki a Magyar Hírlapnak adott interjújában Szájer József, a Fidesz EP-képviselője.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök az utóbbi időben egyre inkább eltávolodott a bajor Keresztényszociális Unióval (CSU) közös értékektől – fogalmazott Markus Söder bajor kormányfő, a CSU elnöke a Passauer Neue Presse című lapnak adott interjújában. A politikus arra a kérdésre, hogy a magyar kormányfő túl messze távolodott-e, kifejtette, hogy mindenkinek önállóan kell döntenie arról, hogy milyen úton járjon pártja és országa. „Mi megmutatjuk, hogy ennek milyen következményei lehetnek” – tette hozzá, kiemelve: „az az út, amelyen Orbán jár, nem a mi utunk”.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a Fidesznek az Európai Néppártból (EPP) való kizárása ellen fog szavazni – szögezte le a szövetség elnöke, Kelemen Hunor a román közszolgálati televízió egy kedd esti műsorában. A román Nemzeti Liberális Párt (PNL) még nem döntött, hogy miként szavaz a Fidesznek az Európai Néppártból (EPP) való kizárására tett javaslatról, de egyetért Manfred Weber feltételeivel – nyilatkozta Ludovic Orban, az ellenzéki politikai erő elnöke. Közben az EPP francia tagja, a Republikánus Párt elnöke, François-Xavier Bellamy deklaráltan nem támogatja a Fidesz kizárását, mivel azzal szerinte megindulhatna a keleti és a nyugati tagpártok közötti szembenállás – írja a hvg.hu az Express.co.uk honlapra hivatkozva.

A kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) és az ellenzéki Zöldek szónokai bírálták, a szintén ellenzéki, jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) vezetője ugyanakkor üdvözölte a magyar kormány politikáját a migrációval foglalkozó kampány körüli vitával összefüggésben a hagyományos hamvazószerdai politikai gyűléseken. Az AfD osterhofeni gyűlésén Jörg Meuthen társelnök, a párt EP-képviselője úgy vélte, Manfred Weber teljesíthetetlen feltételeket szabott Orbán Viktornak a Fidesz EPP-tagságának megőrzéséhez. Azonban a Fidesz már régen nincs is otthon az Európai Unió jobbközép pártjait összefogó pártcsaládban, mert az valójában baloldali politikát folytat – tette hozzá Jörg Meuthen. Kiemelte, hogy az AfD szívesen látja szövetségesei körében a Fideszt. „Kiteríteném a vörös szőnyeget” Orbán Viktor előtt – mondta.

A CÖF szerda délután közleményében azt írta: Manfred Weber „egyedi módszerekhez folyamodott, amikor Orbán Viktort, Magyarország miniszterelnökét a Néppárthoz intézett bocsánatkérésre szólította fel”. A CÖF a Néppártnak azt üzente: „a Fidesz hűsége mindeddig nem volt megkérdőjelezhető. A hagyományos alapelvek és értékek megőrzése szent kötelesség”.

A Magyar Nemzetben szerdán megjelent publicisztikájában Bayer Zsolt arról írt: a Néppártból történő kizárással „leginkább a Fidesz járna jól”. „Egyrészt mert a lengyel és olasz konzervatívokkal, keresztényekkel és igazi európaiakkal összefogva olyan új pártot alapíthatnának, amely igen hamar fejére nőhetne ennek a lelkét vesztett, vörös vonalas néppártnak. És a Fidesz kizárása után jelentős kilépési hullám is megindulna a néppártból” – fogalmaz a publicista.

„Évekbe telt, de csak ráébredtek az európai konzervatívok, hogy a Fidesz alapvető jogokat fenyeget” – írta a Human Rights Watch (HRW), kiemelve: az Európai Néppárt alapelvei között szerepel a szabad, többpárti demokrácia terjesztése, az emberi jogok és a jogállamiság tiszteletben tartása. A szervezet azt kéri a néppárti képviselőktől, jusson eszükbe mindez, amikor majd március végén a Fidesz sorsáról döntenek – ismerteti a hvg.hu.

INDEX.HU, ORIGO.HU, HVG.HU, NAPI.HU, ATV.HU, MAGYARNEMZET.HU, HIRTV.HU, AZONNALI.HU, MTI