Nem kertelt a szenátor: amerikai befektetésnek nevezte Ukrajna támogatását

Kijev, 2019. május 20. Volodimir Zelenszkij új ukrán elnök egy jogarral, az államfõi hatalom jelképével a beiktatási ünnepségén a kijevi parlamentben 2019. május 20-án. MTI/AP/Efrem Lukackij

Mitch McConnell szenátusi vezető közvetlenül Volodimir Zelenszkij ukrán elnök amerikai érkezése előtt azt mondta, hogy Ukrajna támogatása nemcsak erkölcsileg helyes, de közvetlen befektetés a kőkemény, hideg, amerikai érdekek mentén.

Mitch McConnell, a Republikánus Párt szenátusi frakcióvezetője több támogatást sürgetett Ukrajna számára, és azt mondta, hogy a republikánusok „keményen odatették magukat”, hogy több katonai támogatást kapjon a háború sújtotta ország. Volodimir Zelenszkij szerdán érkezett az Egyesült Államokba, hogy tárgyalás során egyeztessen amerikai vezetőkkel országa védelméről.

Kőkemény, hideg, számító érdek

McConnell rávilágított, hogy Ukrajna ügyét a politikailag két részre szakadt amerikaiak oldaltól függetlenül támogatják, amit annak tud be, hogy „az ukrán nép bátor és ártatlan, ezért megérdemli a segítséget”.

Zelenszkij elnök egy inspiráló vezető, de a legalapvetőbb indok, amiért továbbra is segíteni kell Ukrajnát az orosz megszállók lealacsonyításában és legyőzésében, azok a kőkemény, gyakorlatias, amerikai érdekek.

Hozzátette: „Azzal, hogy ma segítséget nyújt Ukrajnának, Amerika közvetlenül demonstrálja elkötelezettségét a területi integritás és a nemzeti szuverenitás alapelvei mellett. Megváltoztatja azok számítását, akik szintén katonai agressziót fontolgatnak, és ezzel csökkenti a sokkal költségesebb és sokkal halálosabb jövőbeli konfliktusok esélyét. Tehát még egyszer elmondom: az Ukrajnának nyújtott támogatásunk folytatása erkölcsileg helyes, de nemcsak az, hanem közvetlen befektetés a kőkemény, hideg, amerikai érdekeken mentén” – idézte az elnököt az NBC News.

Forrás: index.huhttps://index.hu/gazdasag/2022/12/21/amerika-szenator-mcconnell-ukrajna-tamogatas-usa-oroszorszag-zelenszkij/