Nem kell mindenáron az uniós forrás

Fotó: Shutterstock

Domokos László: A korrupció rendszeres emlegetése a politikai befolyásszerzés egyik eszköze

Békés viszonyokra kell készülni, eszerint kell kialakítani a költségvetést – véli az Állami Számvevőszék elnöke. Domokos László a Mediaworks Hírcentrumának adott interjúban úgy fogalmazott: az államnak nyugodt viszonyokat kell garantálnia, de tartalékokat kell képeznie olajból, gázból, élelemből és persze pénzből. Az elnök szerint ugyanakkor nincs szükség mindenáron az uniós forrásokra, a Brüsszeltől érkező pénzekért nem szabad szuverenitásunknak a csatlakozási szerződésen túli részét feladni. A számvevőszék vezetője tovább csökkentené a személyi jövedelemadót, de bizonyos gazdasági szereplőkre új vagy megemelt forgalmi típusú adót vetne ki.

https://b18603a1413f351050f6fa68607e27f2.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html Interjút adott Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a Mediaworks Hírcentrumának. A legfontosabb gondolatok:

  • A korrupció emlegetése a nyomásgyakorlás, a befolyásszerzés egyik politikai és gazdasági eszköze. A visszaélések hangoztatását mintha egyesek arra szeretnék felhasználni, hogy kiterjesszék befolyásukat egy adott területre, csoportra, netán egy egész államra.
  • Magyarország az EU pénzügyi hozzájárulása nélkül is túllépett a koronavírus okozta válságon, ehhez pluszpénz már nem kell, ez megtörtént. A helyreállítási alap forrásáért nem szabad önrendelkezésünk megállapodáson túli legkisebb morzsáját sem feladni.
  • Plusz közterhet szedhetne a közkassza például az importenergiát felhasználó iparágaktól, vállalkozásoktól.
  • Az államnak azt kell rögzítenie, hogy csakis a békében érdekelt, kizárólag abban hisz és azért cselekedni is kész. Csupán ilyen módon tartható meg a befektetők bizalma és a társadalom nyugalma. Ha utóbbi kettő közül bármelyik elvész, elkerülhetetlen a gazdasági visszaesés, a recesszió.
  • Jó, ha mindenki rögzíti magában, hogy Magyarország most éli az egyik legnagyobb fejlődést hozó időszakát. Tavaly kiemelkedő gazdasági növekedés volt idehaza, s az idei év is kedvezően alakul. Nincs ok visszaeséstől tartani, azzal riogatni pedig igen káros.
  • Állami tartalékokat kell képezni olajból, gázból, élelmiszerből. S persze anyagiakból. Érdemes például csökkenteni az állami beruházások nagyságát azokban az iparágakban, ahol a résztvevőket a piac is bőven ellátja megrendeléssel. Ilyen leginkább az építőipar.
  • Nem maradhat abba a személyi jövedelemadó (szja) mérséklése. Például úgy, hogy célzott kedvezményt kapnak azok, akik továbbképzik magukat, azaz újabb minősített diplomát, képesítést szereznek.

– Az országgyűlési választás kampányában különösen sokat hallhatta a közvélemény a korrupció kifejezést, egyesek egyenesen az elmúlt évezred legkorruptabb kormányzatáról – s ezzel nyilván államigazgatásáról – beszéltek. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az utóbbi években sok időt szánt annak felmérésére, hogy mekkora a korrupciós kockázat a közszféra különféle szereplőinél. Mit mutatnak az ÁSZ ellenőrzései?
– Azok, akik korrupciót kiáltanak, nem véletlenül teszik ezt, de térjünk ki előbb vizsgálati számainkra. Magyarországon nagyjából 25 ezer szervezet használ fel, költ el a működése során közpénzt. Közülük csak tavaly több mint tízezret ellenőriztünk, vagyis az ÁSZ két-három évente minden közpénzből élő intézmény, hivatal, társaság működését át tudja tekinteni. Zárójelben jegyzem meg: egy év alatt tízezer szervezet átvizsgálása hatalmas teljesítmény, 2010-ben például csupán 550-et tudtak felkeresni az akkori számvevők. Sőt

korábban voltak olyan közvagyont használó és állami, önkormányzati pénzből működő szervezetek is, amelyeknél tíz-húsz évig egyáltalán nem járt ellenőr.

Forrás: Magyar Nemzethttps://magyarnemzet.hu/gazdasag/2022/06/nem-kell-mindenaron-az-unios-forras