Nem kapott védettségi igazolványt? Ez a teendő!

MTI Fotó, Róka László

A koronavírus ellen már beoltott személyeknek és az igazolt fertőzötteknek nem kell külön igényelniük az igazolványt. Előfordulhat azonban, hogy külön kérvényeznünk kell az igazolványt.

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs tájékoztatóján elmondta, hogy azok, akik hetekkel ezelőtt lettek beoltva és mégsem kapták meg a védettségi igazolványt, többféle módon érdeklődhetnek és nézhetnek utána a védettségi státuszuknak.

Magyarországon mindenki automatikusan megkapja a védettséget igazoló okmányt, aki beoltatja magát a koronavírus ellen, vagy igazoltan átesett koronavírus-fertőzésen, és erről legalább egy pozitív lelete megjelent az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térben.
Ha nem történt tesztelés a fertőzés ideje alatt, akkor úgy juthatunk hozzá az igazolványhoz, ha lelettel igazoljuk, hogy a szervezetünkben jelen van a koronavírus elleni ellenanyag. Ez utóbbi esetben azonban külön kérvényeznünk a védettségi igazolványt és fizetnünk kell a kiállításáért.

Amennyiben mégsem kaptuk meg az okmányt:

Ha pedig a védettségi igazolvány cseréjére vagy pótlására lenne szükségünk:

Egy másik lehetőség, hogy a kormányhivatalok kormányablakaiban személyesen is érdeklődhetünk, ehhez viszont időpontot kell foglalni – hangsúlyozta Müller Cecília.

Kimagaslóan sikeres a magyar oltási program az Európai Unión belül” – mondta a kormányszóvivő.

Szentkirályi Alexandra megerősítette, hogy amikor a beoltottak száma eléri a 4 milliót, újabb korlátozásokat oldanak fel, főként azok számára, akiknek már van védettségi igazolványuk. Aki még nem kapta meg a kártyát, pedig már beoltották, vagy igazolható módon átesett a betegségen, többféleképpen is jelezheti az igényét – hangzott el az M1 Híradójában.

„A védettségi igazolvány pótlása iránti kérelmet pedig elektronikus úton a kormányhivatalok elektronikus űrlapjain, vagy pedig bármelyik kormányablakban személyesen lehet benyújtani. Az ügyfélkapu regisztrációval rendelkezők pedig a magyarorszag.hu-n is igényelhetik ezt az igazolványt, hogyha az nem érkezett meg, továbbá a vedettsegiigazolvangy@1818.hu e-mail címen is lehet jelezni a hiányt” – ismertette a kormányszóvivő.

Forrás: hirado.hu