Nem ítélték el Oroszországot a világ vezető hatalmai a G20-csúcson

Fotó demokrata.hu

A legnagyobb gazdaságokat tömörítő G20-csúcstalálkozó konszenzusos, Joe Biden amerikai elnök által is elfogadott deklarációjában nem említették meg Oroszországot.

Az indiai Delhiben találkoztak a világ vezető gazdasági hatalmainak képviselői a G20-csúcson. A húsz legnagyobb gazdasági erővel bíró ország vezetői hosszas tárgyalások után fogalmaztak meg egy közös kommünikét a csúcs lezárásához. A közös közlemény felszólított Ukrajna területi integritásának és szuverenitásának tiszteletben tartására, de nem nevezték meg Oroszországot mellette – írja az Euractiv.

A közlemény szerint minden országnak fenn kell tartania a nemzetközi jog elveit, és tartózkodnia kell más országok területi integritásának és szuverenitásának, politikai függetlenségének megsértésétől.

Emellett kijelentették: üdvözölnek minden releváns és konstruktív kezdeményezést, amely átfogó, igazságos és tartós békét támogat Ukrajnában. Hozzátették: a nukleáris fegyverek használata vagy az azzal való fenyegetés elfogadhatatlan.

A G20 előző, 2022-es Bali szigeti csúcstalálkozóján elfogadott nyilatkozat még közvetlenül tette felelőssé Oroszországot az ukrajnai háborúért.

A gazdasági nagyhatalmak mélyen megosztottak az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A nyugatiak Oroszország elítélését szorgalmazták a csúcson, más tagok viszont általánosabb gazdasági kérdésekre kívántak fókuszálni.

Az Euractiv által megkérdezett szakértők és diplomaták szerint a visszafogott közlemény egy lehetőség arra, hogy a Moszkvával barátibb országokkal és magával Oroszországgal szót lehessen érteni.

Úgy tudni, Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek jelentős szerepe volt a G20-közlemény megfogalmazásában. Lavrov korábban azt mondta, hogy blokkolni fogja a közös deklarációt, ha nem tükröződik benne Moszkva álláspontja Ukrajnával és más válságokkal kapcsolatban.

A csúcstalálkozót szervező India külügyminisztere, Subrahmanyam Jaishankar szerint tény, hogy az ukrajnai háború „egy nagyon polarizáló ügy, és sokféle nézőpont van róla”

Bali ugyanakkor egy évvel ezelőtt volt, és „azóta sok minden történt” – tette hozzá az indiai külügyér.

Ukrajna elítélte a G20-közleményt: szerintük „nincs ok semmilyen büszkeségre”,  és az ukrán jelenlét biztosítása esetén jobban megérthették volna  nagyhatalmak a helyzetet. Oleg Nikolanko ukrán külügyi szóvivő közreadta a G20-közlemény javított változatát, amiben  pirossal kihúzták a számukra nem megfelelő szavakat és beírták föléje a megfelelőket – különösen Oroszország nevét.

Forrás: mandiner.hu

https://mandiner.hu/kulfold/2023/09/nem-iteltek-el-oroszorszagot-a-vilag-vezeto-hatalmai-a-g20-csucson