Nem igazán lehet látni, hogy végül, majd mi fogja megmenteni a Földet

Antonio Guterres. az ENSZ főtitkára - A kép forrása: korkep.sk

A világ túl keveset tett eddig a klímaváltozás megfékezése érdekében, így szigorítani kellene bolygónk szén-dioxid-kibocsátásán 2030-ra.

A világ túl keveset tett eddig a klímaváltozás megfékezése érdekében – jelentette ki az ENSZ főtitkára a szervezet Éghajlat-változási Keretegyezménye 24. – éves ülésének a hivatalos megnyitóján. António Guterres szerint a világ szén-dioxid-kibocsátásának 2030-ra világszerte 45 százalékkal csökkennie kellene 2010-hez képest, 2050-re pedig „nettó nullával” kellene egyenértékűnek lennie. Amerika és Németország ezen a téren, jó úton halad, míg az a világ egyik legnagyobb gazdasága a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében abszolút és relatív értelemben is első, addig az utóbbi azonnal bezárhatja a 20 legszennyezőbb szénalapú-erőművét. Mindeközben a Világbank megduplázná a klímapolitikára szánt támogatását. (Forrás: Világgazdaság, 2018. december 3.)

Az egymást követő nemzetközi klíma-csúcs konferenciákról az egyik polgári kisgazda társunknak a – még az úgynevezett szocializmus évtizedeiben klasszikussá vált – pesti vicc jutott az eszébe: „Lenin elvtárs! Miért nem halad előre a szocializmus hajója? – Azért eltársak, mert maguk a gőzt a motor helyett a dudába vezetik”. Eddig a vicc, ami sajnos nem is vicc.

Valóban itt az ideje, hogy a döntéshozók érdemi intézkedések hosszú sorát tegyék meg a kisebb szén-dioxid kibocsátás érdekében. Honlapunk mindenkinek a figyelmébe ajánlja Süli János okleveles villamosmérnök, az atomenergetikai fejlesztésekért felelős tárcanélküli miniszter, a Kisgazda Polgári Egyesület Országos Elnökségének a tagja által rendszeresen közzé tett nyilatkozatokat, ami szerint a paksi fejlesztések egyszerre szolgálják Magyarország energia-stabilitását, valamint a hazai káros szén-dioxid kibocsátás erőteljes csökkentését. (KPE)