Nem halasztás, hanem díjcsökkentés kellene

Fotó: kalauz.hu

Korombéli magyar polgárok között már az a szóbeszéd jár, hogy gyűjtsél, de patikára, hanem közjegyzőre. (kpe.hu)

Az Igazságügyi Minisztérium elhalasztja a közjegyzői díjak emeléséről szóló rendelet hatályba lépését. Az eredetileg október elsejétől életbe lépő drágulás időpontjáról is a Magyar Közlönyben tájékoztatnak majd.

Nem lép hatályba október elsején az Igazságügyi Minisztérium (IM) rendelete, amely emelte volna a közjegyzői díjak mértékét – közölte a Hirado.hu a tárca tájékoztatására hivatkozva. Mint írták, hamarosan a Magyar Közlönyben teszi közzé az IM, hogy mégsem lép életbe október elsején a közjegyzői díjszabásról szóló rendelet.

Ismeretes, hogy a közjegyzői díjak mértékét, a díj kiszabásának és megfizetésének módját az állam határozza meg. Az ezt szabályozó rendelet a polgári közjegyzőség visszaállításakor, 1991-ben, 27 éve született.

Az elhalasztott díjrendelet-tervezet egyebek mellett emelte volna a munkadíj fix összegét, 200 millió forint ügyértékig minden sáv esetén egységesen 4500 forinttal. Egyoldalú jogügylet vagy jognyilatkozat közokiratba foglalása esetén a sávosan meghatározott munkadíj kétharmadát kellett volna felszámítani, ez a korábbi mértékhez képest 17 százalékos emelést jelentene.

A tervezet az egy óráért felszámítandó munkadíj 1500 forintról 5500 forintra emelését írta elő. A jegyzőkönyvi tanúsítvány és okirat megőrzésének munkadíja minden megkezdett óráért 3000 forintról 8250 forintra nőtt volna.

A közjegyzői díjakat érintő tervezet életbelépésének új időpontjáról a tárca a Magyar Közlönyben ad majd tájékoztatást.

(otpagrar.hu)